Tyttöystävä käännytettiin kosiokunnasta

Sally_small_0004.jpg

(Julkaistu Itäväylä -lehden yleisönosastolla helmikuussa 2004)

Lapinjärven kunta Itäisellä Uudellamaalla on yksi niistä lukuisista pienistä kunnista, jotka ovat jo vuosia yrittäneet saada alueelleen muuttamaan korkeasti koulutettuja nuoria. Toisinaan keinot tämän päämäärän saavuttamiseksi ovat luvalla sanoen olleet hieman surkuhupaisia, kuten karkauspäivänä kunnassamme järjestetty julkinen kosintatilaisuus.

Leikkiin mukaan lähteneille pariskunnille luvattiin tontti puoleen hintaan, hääyö Hotelli Hanhessa ja kukkakimppu. Kosintatilaisuus oli hyvin järjestetty ja viihdyttävä, mutta siinä mielessä epäonnistunut, että kaikki seitsemän kihlautunutta pariskuntaa asuivat jo ennestään Lapinjärvellä.

Nyt kun korkeasti koulutettu nuori, amerikkalainen tyttöystäväni, olisi tänne muuttamassa, ulkomaalaisvirasto ja poliisi käännyttävät hänet maasta ennen kuin edes ehdin hänelle kauniin kotikuntaani kunnolla esitellä.

Käännytyksen yhteydessä muistivat myös mainita, että jos hän ei vapaaehtoisesti poistu, vievät väkisin. Kieltämättä tehokasta lainvalvontaa. Käytäntöä voisi laajentaa esimerkiksi myymälävarkauksien estämiseen. Suurikokoiset myymäläetsivät voisivat ottaa satunnaisesti valitsemiaan supermarkettien asiakkaita lujasti käsivarresta kiinni ja varoittaa mahdollisen myymälävarkauden seurauksista. Ajatus varastamisesta kävisi taatusti epämiellyttäväksi, mutta niin taitaisi käydä myös ajatukselle kauppaan menemisestä yli päätään.

Tyttöystävääni on kehotettu hakemaan työlupaa Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystöstä, mikä kuulemma oikeuttaisi oleskeluluvan myöntämiseen. Työluvan saamista varten tarvitaan kuitenkin työ. Oleskelulupapäätöstä odotellessamme meille painotettiin, ettei työtä saa hakemuksen käsittelyn aikana hakea. Nyt päätöksen saamisen jälkeen työn hakemista vaikeuttaa se, ettei maassa saa enää oleskella.

Samainen rajoitus vaikeuttaa myös perhesiteen perusteella oleskeluluvan saamista. Lain mukaan oleskeluluvan saamiseksi tällä perusteella on yhdessä pitänyt asua vähintään kaksi vuotta. Tuo aika ei mahdu lainsäätäjien sallimaan kolmen kuukauden turistiaikaan, ei vaikka sen kuinka intiimisti viettäisi.

Avioliitossa lupa heltyisi tietysti helpommin. Joku saattaa väittää turhamaiseksi, mutta meille ajatus naimisiinmenosta viranomaisten painostuksesta on kuitenkin liian epäromanttinen.

Toivon, että käsittelyssä oleva ulkomaalaislain muutos helpottaisi oleskeluluvan saamista. Vähintäänkin kohta, jonka mukaan ensimmäistä oleskelulupaa on haettava asianomaisen kotimaasta, on poistettava byrokratian, turhan lentomatkustelun ja sydänsurujen vähentämiseksi.2 thoughts on “Tyttöystävä käännytettiin kosiokunnasta”

 • Moikka!
  Puhut asiaa. Olen itse siirtolainen Ruotsissa. Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevia täällä kohdellaan hieman paremmin kuin Suomessa, mutta nihkeyttä on näkyvissä sekä lainsäädännössä, että asennoitumisessa. Teen töitä terveyskeskuspsykologina terveyskeskuksessa, jossa käy kansallisuudeltaan yli sadasta eri maasta tulevia ihmisiä.
  Tarvitsemme laajempaa näkökulmaa.
  Kiitos hienosta blogista/saitista!
  Tervetuloa katsomaan myös meikäläisen tekeleitä, niitä on paljon! Olen myös kiinnostunut valokuvauksesta.
  Paljon lämpimiä kevätterveisiä!
  Päivi Tukholmasta
  http://lillgusten.laif.fi/

 • Kiitos, pitääpä käydä katsomassa. Minäkin olen asunut joitakin vuosia Ruotsissa ja todennut ilmapiirin siellä kansainvälisemmäksi, suvaitsevaisemmaksi ja rohkaisevaisemmaksi. Mutta kuten sanoit, parannettavaa asenteissa ja lainsäädännössä riittää myös siellä, ja oikeastaan kaikkialla.

  Sain joitakin vuosia sitten tilausuuden puhua asiasta nyt jo edesmenneen asianajaja Matti Wuoren kanssa. Hän totesi ihmisten kansainvälisen arjen ja maahanmuuttolainsäädäntöjen olevan räikeässä ristiriidassa keskenään ei pelkästään Suomessa, vaan koko maailmassa. Valitettavasti hän katsoi näköpiirissä olevan muutoksen olevan erittäin hidas ja vaikea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.