Sadut ja sotapropaganda

narnia3.jpg

(Julkaistu Pax-lehdessä)

Katsottuani läpi tähtien sodat, tarut sormusten herrasta ja ensimmäisen kronikan Narniasta aloin yhtäkkiä, kesken viimeksimainitun, voida pahoin. Kohtauksessa, jossa joulupukki jakoi aseita lapsille päässäni alkoi jyskyttää mieletön salaliittoteoria: tämähän on lapsille suunnattua sotapropagandaa.

En päässyt ajatuksesta eroon koko elokuvan aikana. Teinipoika julistettiin prinssiksi hänen päästyä ylitse lapsellisesta vaistostaan olla tappamatta. Sodan alettua hän ratsasti suuren armeijan kärjessä miekka ojossa kohti vihollista – tahraamatta kuitenkaan kilpeään vereen ja saamatta joukkomurhaajan mainetta. Paha voitettiin, mutta sitä, miten vihollisen sympaattisista jättiläisistä päästiin eroon, ei näytetty. Tappioitakin koettiin, mutta sodan voittaneiden kuolonuhrit herätettiin eloon ystävällisen leijonakuninkaan hönkäisyllä.

Ajatus elokuvan epäkasvatuksellisuudesta pilasi koko elokuvanautinnon. Mieleeni palautui dokumenttielokuva Operation Hollywood, jonka mukaan Pentagon puuttuu vuosittain satojen elokuvien käsikirjoituksiin muuttaen niitä armeijalle mieluisammaksi. Vastavuoroisesti elokuvantekijät saavat halpaa teknistä avustusta, kalustoa ja toisinaan jopa ilmaista työvoimaa käyttöönsä. Kyse ei ole pelkästään sotaelokuvista, vaan dokumentin mukaan käsikirjoituksia on muokattu aina lastenelokuva Lassieta myöten.

Kotimatkalla tuomioni oli murskaava: huono, sotaa romantisoiva elokuva. Kolmelle Narnian tarinoita lapsesta asti kuulleelle seuralaiselleni ajatus oli vieras. Heidän mukaansa elokuva seurasi harvinaisen tarkasti kirjan juonenkäänteitä, ja siinä oli kauniisti saatu kuvattua kirjailijan mielikuvituksen satumaisemat.

Ajatus oli epämiellyttävä myös itselleni kolmestakin syystä. Ensinnäkin kyseessä oli satu, eikä leikistä saisi suuttua. Tarinan kirjoittaja C. S. Lewis (1898 – 1963) oli paitsi harras kristitty, myös humanisti sanan syvässä merkityksessä, seuraamisen arvoinen intellektuelli meille kaikille.

Toisekseen en usko salaliittoihin, koska nähdäkseni maailma on liian kaaottinen kenenkään hallittavaksi. Omalla työpaikallani jokainen tekee omaa työtään ja opettaa työnsä seuraajalleen. Johtaja on liian kiireinen johtamaan ja edustamaan ehtiäkseen selvittämään, mitä virastossamme oikeastaan tapahtuu. Jos kahdenkymmenen hengen organisaatiomme on liian monimutkainen kenenkään ymmärrettäväksi, miten joku tai jokin ryhmä voisi hallita järjestöjä, puolueita, yrityksiä – saati sitten maita ja mantereita?

Kolmannekseen, onko minulla tarjota elokuvalle vaihtoehtoa? Pitäisikö lapsille ja nuorille suunnattujen elokuvien sotakohtauksissa realismin ja kasvatuksen nimissä veri lentää, päät irtoilla ja isät, äidit, veljet, siskot ja ystävät kuolla? Vai eikö sodasta saisi puhua ollenkaan? Sehän vasta romantisointia olisi.

Elokuvalla ja kyseisellä kirjasarjalla on epäilemättä monia jaloja sanomia, kuten ystävyys, uhrautuminen, mielikuvituksen valloilleenpäästäminen ja rakkaus. Mutta valitettavasti mieleeni jäivät päällimmäisinä vanhat ja vähemmän jalot viestit: et ole mies, jos et pysty tappamaan. Viholliset ovat hirviöitä. Sankariksi nousevat ne, jotka pystyvät kylmäverisimmin tappamaan vihollisia. Ei saa tappaa –käsky opetetaan tappamalla niitä, jotka tappavat.

Onneksi sentään Tähtien sodan Darth Vaderin pahuuden alkuperäiseksi motiiviksi paljastui rakkaus ja välittäminen. Se muistuttaa meitä eräästä surullisesta tosiasiasta. Sotien kauheus ei ole siinä, että vastustajat ovat hirviöitä vaan siinä, että vastustajat eivät ole hirviöitä.3 thoughts on “Sadut ja sotapropaganda”

 • Hei.Tyttäreni perhe on filmifriikejä ja heillä muistan Usassa katsoneeni Narnia tarinan.Olen ymmärtänyt että Narnia tarina symbolisoisi kristilliseltä pohjalta noussutta seikkailua sotineen.Jos luet Efesolaiskirjeen muistaakseni kuudetta lukua siellä puhutaan sota asusta johon jokaisen kristityn pitäisi pukeutua. Sota asu on pelastuksen kypärä, vanhurskauden(jumalalle otollisuuden)haarniska,alttiuden kengät rauhan evankeliumille(huom. RAUHAN) ja aseena hengen l. sanan(Jumalan Sana l. Raamattu) miekka.Eihän kuulosta pahalta,itseasiassa sota-asu on juuri pahuuden vastakohta ,siinä soditaan raamatun sanalla rukoillen ja todistaen Jeesuksesta.Nokia Missio on perustanut jopa sotakoulun joka sotii tällä periaatteella.Martin Luther King hengenmiehenä soti myös ainoastaan tällä tavalla.

 • Hei, myös minä koin varsinkin Narnia elokuvan jatko-osassa Caspian prinssissä yhtä vastenmielisiä tuntemuksia, siitä että lapset kannustetaan ja varustetaan sotaan.

  Narnia -kirjojen kirjailija sanoo itse, että hänen mukaansa lapset eivät hänen kirjojaan pelänneet vaan aikuiset. En tiedä miten paljon hänen kirjoihinsa on vaikuttanut se, että hän aloitti ensimmäisen, juuri mainitsemasi elokuvan alkuperänä olevan kirjan kirjoittamisen toisen maailmasodan aikaan.

  En tiedä olenko itse myös “tiukkapipo”. Joka tapauksessa koen hyvän ja pahan löytyvän jokaisen ihmisen sisältä ja siksi edes symbolinen sota ei ole paras tapa asian esittämiseen ainakaan lapsille suunnatussa elokuvassa.

  Olen itse elokuvan tekijä. Kirjoitan ja suunnittelen kansainvälisille markkinoille suunnattua kokoperheen elokuvaa, jossa ratkaisu mm. ilmastonmuutokseen ja joihinkin ihmisten välisiin vastakkainasetteluihin löytyy kolmen lapsen rohkean rakkauden avulla. Yksikään lapsista ei ole tavallinen ihmislapsi, vaikka kahta heistä näytteleekin oikeat lapset. Kolmas on eläimen pentu.

  Sinänsä elämän hullukurisuutta on se, etä saatan ennen kyseistä elokuvaa ohjata sota-elokuvan, mitä en koskaan olisi ajatellut tekeväni. Jos näin tapahtuu, niin silloin elokuva kertoo oikeasti oman itsensä voittamisesta ja tiimihengen löytämistä. Elokuva vain sattuu sijoittuman sotamiljööseen.

  Nykypäivänä ihmiskunta on valtavien haasteiden , mutta samalla mahdollisuuksien edessä. Todellinen ratkaisu löytyy jokaisen ihmisen sisimmästä.

  Jari Nieminen
  True Love Oy / True Love Films

 • Kiitos Jari kommentista. Väkivalta ei ratkaise ongelmia, vaan jättää aina jonnekin vihaa, katkeruutta tai pelkoa.

  Harva asia on yhtä tärkeää kuin tämän opettaminen lapsille. Tsemppiä siis elokuvien tekoon! Minulle saa laittaa mainosta sitten kun ne valmistuvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.