Harhaanjohtavaa otsikointia Yleltä

800px-Nehru_family.jpg
Nehrujen perhekuva. Vasemmalla ylhäällä Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru ja toinen oikealta hänen tyttärensä Indira Gandhi (tuolloin Indira Nehru). Kuva: PD

Ylen nettisivuilla julkaistiin eilen AFP:n uutinen otsikolla “Gandhin perillinen on vangittu vaaliväkivallasta.” Uutinen herätti mielenkiintoni, ei vähiten eilen kirjoittamani unen johdosta.

Kyse ei kuitenkaan ollut Mahatma Gandhin perillisestä, vaan Nehru-Gandhi sukuun kuuluvasta Varun Gandhista, Indira Gandhin pojanpojasta.

Otsikointi oli valitettavan harhaanjohtava. Gandhin nimi yhdistetään Suomessa ennen kaikkea Mohandas “Mahatma” Gandhiin, ja uskon että jutun luettuaankin suurin osa lukijoista yhä tekee tämän kytköksen. Saman uutisen englanninkielisissä versioissa tämä oli otettu paremmin huomioon, ja niiden otsikoissa puhuttiin joko Varun Gandhista nimellä, tai sitten Nehru-Gandhi -suvun jäsenestä.

Indira Priyadarshini Nehru muutti nimensä Indira Gandhiksi mentyään vuonna 1942 naimisiin Feroze Gandhin (alunperin Khan) kanssa. Miten Mumbaissa vuonna 1912 syntyneestä muslimi-parsi avioliittoon syntyneestä Feroze Khanista tuli Gandhi, on epäselvää.

Gandhin perillinen on vangittu vaaliväkivallasta

julkaistu 30.3.2009 klo 17:19

Intiassa hindunationalistisen BJP-puolueen ehdokasta, Varun Gandhia syytetään uskonnollisen vihan lietsomisesta huhtikuussa alkavien parlamenttivaalien alla. Hänet on ollut telkien takana viime lauantaista.

Intian johtavaan poliittiseen dynastiaan kuuluva Varun Gandhi on ollut poliittisen myrskyn keskiössä siitä asti, kun kamerat tallensivat hänen puheensa. Syytteen mukaan hän sanoi BJP-puolueen aikovan ”leikata päät muslimeilta” ja vertasi kilpailevaa muslimiehdokasta al-Qaedan johtaja Osama bin Ladeniin.

Gandhi antautui lauantaina viranomaisille kannattajiensa ympäröimänä Pilibhitin kaupungissa, jossa hän on ehdolla. Raivostunut väkijoukko heitteli poliiseja muun muassa kivillä. Nyt häntä vastaan on vireillä myös syyte kannattajiensa hyökkäyksestä poliisiasemalle.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.