Vokt

Kuva2.jpg
Näin taitava oli norjalainen Vokt-sivari Jonas Sloveniassa vuonna 2003.

Siviilipalvelusmiesten koulutusjakson uudistamistyöryhmän kokous oli alkuviikosta sivarikeskuksella. Vaikken työryhmään kuulukaan, sain poikkeuksellisesti olla kollegoineni mukana. Ilmapiiri oli hyvä ja asiallinen. Tosin tämä on sanottava varauksella, sillä itse koulutusjakson uudistamisesta ei juurikaan vielä puhuttu, ja kaikki eivät olleet paikalla. Käytännössä kyse oli sivarikeskuksen käytäntöihin ja nykyiseen koulutusjaksoon tutustumisesta.

Läsnä oli edustajat työministeriöstä, pääesikunnasta, Aseistakieltäytyjäliitosta, sisäministeriöstä, Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä ja tietenkin sivarikeskukselta. Poissa oli kahden ministeriön ja WWF:n edustajat.

Lähtökohta koulutusjakson uudistamiselle on, että aseistakieltäytymisoikeutta ollaan laajentamassa – jos tuleva eduskunta suo – koskemaan myös kriisinaikaa. Asiaa valmistelevien virkamiesten mielestä tämä tarkoittaa, että siviilipalvelusmiesten koulutusjakso on muutettava nykyisestä yleissivistävästä, ympäristö- rauhan ja kansainvälisyyskysymyksiin keskittyvästä opetuksesta kriisiajan tehtäviin valmentavaksi.

Yhä enemmän näyttää siltä, että ensinmainittua ei olla kuitenkaan kokonaan poistamassa (joten minun ei tarvitse vaihtaa työpaikkaa), mutta palo- ja pelastus-, väestönsuojelu- ja öljyntorjuntakoulutuksen osuutta ollaan lisäämässä huomattavasti.

Käytin tilaisuutta hyväkseni ja puhuin kokousosallistujille Vokt-koulutuksesta. Asia herätti positiivista mielenkiintoa, vaikka kyse ei olekaan kriisitilanteeseen valmistelevasta, vaan kriisejä ennaltaehkäisevästä koulutuksesta ja toiminnasta.

Ranskan ja Tanskan nuorisomellakoiden jälkeen asian luulisi kiinnostavan. Maahanmuuttajien syrjäytymisen estämiseen on panostettava kaikilta mahdollisilta suunnilta. Kouluissa tarvitaan lisää henkilökuntaa, jonka päätehtävä ei ole opettaminen, vaan syrjäytymiseen, koulukiusaamiseen, rasismiin, opetuksen häirintään ja tappeluihin puuttuminen sekä väkivallattomien konfliktinratkaisumallien opettaminen.

Tarvitaan aikuista, jolla on aikaa istua oppilaan kanssa alas ja keskustella elämän suunnasta, haaveista, toiveista, peloista ja mielipiteistä. Valitettavan usein myöskään kotoa ei löydy tällaista aikuista. Tarvitaan miesroolimalleja, jotka ovat jotain enemmän kuin jääkiekko-, tietokonepeli- tai toimintaelokuvien sankareita.

Tällainen on Vokt -koulutuksen saaneiden miesten tehtävä. (Hyvin samantyyppinen toimintamalli kulkee myös Povari -nimellä). Vokt-projekti on pyörinyt vaihtelevalla volyymillä koulutuskeskuksella jo useita vuosia, ja nyt olisi tärkeää saada se säilymään myös lakiuudistuksen jälkeen.

Tänä kesänä Vokt-koulutus alkaa 2.7, niin että miehet pääsevät aloittamaan työpalveluksensa syyslukukauden alkaessa. Mikäli haluat tällaisen siviilipalvelusmiehen kouluusi, tai mikäli sinulla on ideoita tai ajatuksia projektin suhteen, ota minuun yhteyttä kommentoimalla tätä kirjoitusta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen timo.virtala[ät]sivarikeskus.fi.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.