Yleinen asevelvollisuus EU:ssa

2_615.JPG
Suomessa asevelvollisuuden siviilipalveluksena suorittaa vuosittain noin 7 % ikäluokasta.

Työministerin ja Vihreiden puheenjohtajan Tarja Cronbergin kirjoittaa tiedotteessaan 10.2.2009, että “Euroopan unionin 27 jäsenvaltiosta 19 on perustanut ammattiarmeijan, valikoiva tai suppea asevelvollisuus on viidessä. Laaja asevelvollisuus on vain Suomella, Kreikalla ja Kyproksella.”

Tilannearvio on suunnilleen sama kuin mitä minulla on tapana kertoa siviilipalvelusmiehille Yleinen asevelvollisuus -nimisellä luennollani.

Laitan näitä tilastoja tähänkin, sillä nämä tiedot tuntuvat olevan jotenkin kiven takana. Erityisesti vastausta kysymykseen, kuinka monta prosenttia kunkin maan ikäluokan miehistä suorittaa asevelvollisuuden (eli varusmiespalveluksen tai siviilipalveluksen), ei ole helposti saatavilla.

Kreikka ehti jo ilmoittaa luopuvansa yleisestä asevelvollisuudesta vuoden 2008 aikana, muttei ole sitä kuitenkaan vielä tehnyt, vedoten kustannussyihin.

Saksan ja Itävallan suhteen en löydä tilastoa, kuinka suuri osa miehistä suorittaa asevelvollisuuden, joten en tiedä tulisiko ne luokitella valikoiviksi systeemeiksi vai ei. Joka tapauksessa suurin osa asevelvollisuuden suorittavista saksalaisista suorittaa sen siviilipalveluna sosiaalisektorin piirissä.

Yleinen asevelvollisuus

Kypros: armeija 26 kk, sivari 42 kk
Kreikka: armeija 9, sivari 23
Suomi: armeija 6 – 12, sivari 12

Epäselviä

Saksa
Itävalta

Valikoiva asevelvollisuus

Tanska: Vain 24% suorittaa asevelvollisuuden
Ruotsi: Vain 16 % suorittaa
Viro: Vain 15 % suorittaa
Liettua: Vain 10% suorittaa

Palkka-armeija (suluissa vuosi, jolloin maa luopui yleisestä asevelvollisuudesta)

Malta
Irlanti
Iso-Britannia (1960)‏
Luxemburg (1967)
Hollanti (1997)‏
Belgia (1994)
Ranska (2001)
Tsekki (2001)‏
Espanja (2002)‏
Italia (2003)‏
Slovenia (2003)‏
Unkari (2004)‏
Portugali (2004)‏
Slovakia (2006)‏
Romania (2006)
Latvia (2007)
Bulgaria (2007)‏
Puola (2009‏)

Jopa Suomen kohdalla varusmiespalveluksen suorittaneiden prosenttimäärästä on epäselvyyttä. Puolustusvoimien tietojen mukaan vuonna 2007 kutsuntaikäluokan (1989 syntyneet) koko oli 34 000 miestä. Toisaalla sama taho kertoo kouluttavansa vuosittain noin 25 000 varusmiestä. Näistä luvuista prosenttia ei kuitenkaan päätellä, sillä suorittihan vuonna 2007 varusmiespalveluksensa myös moni aikaisemmin syntynyt, ja moni vuoden ’89 ikäluokasta haki lykkäystä.

Usein toistetun tilastotiedon perusteella n. 80 suomalaismiehistä menee, tai suorittaa, armeijan. Kuitenkin Turun sanomat uutisoi 18.9.2008, että “Puolustusvoimien selvityksen mukaan varusmiespalveluksen suorittaneiden osuus ikäluokan miehistä on painunut alle maagisen 70 prosentin rajan, keskimäärin 65 prosenttiin.”2 thoughts on “Yleinen asevelvollisuus EU:ssa”

  • Kreikassa sivari 42kk?

    “In 1997, the Greek parliament voted a law that established alternative and unarmed service for conscientious objectors and in 2001, amended the Constitution to recognise the right to conscientious objection. As of 2004, alternative service is twice as long as the military service minus a month, i.e. 23 months, and unarmed service is 1.5 times as long as the military service, i.e. 18 months. Men serving alternative service at an institution that cannot provide them with food and accommodation receive a living expenses stipend about 210 euros per month.” (wikipedia)

    ps. Olipa kiva löytää oman blogin nimi blogilistastasi! Kiitokseni siitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.