Sodan kuvat

Lontoo08_260.jpg

Eilisen postauksen jälkeen tuli mieleen, olisiko sittenkin pitänyt kertoa kyseisen videoklipin sisällöstä edes sen verran, että se kertoo sodasta eikä siten sovellu lapsille.

Entä aikuiselle? Miksi näyttää mahdollisesti ja todennäköisesti masennusta, toivottomuutta, pelkoa, pessimismiä ja inhoa herättäviä sotakuvia aikuisille?

Konkreettisimmillaan jouduin tämän kysymyksen eteen saatuani syyskuussa 2004 amerikkalaissotilaalta valokuvia Irakista. Koneelleni ladattujen kuvien joukossa oli kuva kuolleesta sotilaasta, joka oli saanut luodin päähänsä ja toisesta, jonka yli oli ajettu panssarivaunulla.

Matkapäiväkirjassani pohdin, onko kuvien näyttäminen oppilailleni siviilipalvelusmiehille oikein ja järkevää. Parhaimmillaan oppilaani järkyttäisivät juuri sopivasti ja heräisivät animaatio-, tietokone-, elokuva- ja pelihorroksestaan tajuamaan, mistä sodassa todella on kysymys. Pahimmillaan kyse olisi vainajien häpäisemistä, tirkistelyvietin tyydyttämistä ja raaoilla kuvilla mässäilystä.

Päädyin näyttämään kuvia kahdelle tai kolmelle ryhmälle. Kuvat hiljensivät, ja kuvien katselun jälkeen asiasta keskusteltiin. Rankkuudestaan huolimatta olen yhä sitä mieltä, että kuvien näyttäminen oli oikein. Rankkuuden ansiosta niiden näyttämisestä ei kuitenkaan tullut rutiinia. Sittemmin olen poistanut kuvat koneeltani.

Parhaimmillaan sotakuvat ja kuvaukset ravistelevat ihmiset toimintaan sotien vastustamiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Ne auttavat ihmisiä oivaltamaan sotien julmuuden, järjettömyyden ja ennen kaikkea sen, että ne ovat inhimillisten päätösten aikaansaamia, ja siten myös estettävissä inhimillisin päätöksin.

Sotia on aina ollut ja niitä tulee aina olemaan -hokema saattaa olla totta, mutta sillä on turha perustella passiivisuuttaan sotien ennaltaehkäisemistyössä. Onhan tautejakin aina ollut, ja niitä tulee aina olemaan, mutta eihän se ole kenellekään syy jättää rokotetta ottamatta.

Inhimillisiä ovat myös sodan yksittäiset päätökset, oli käytössä kuinka sofistikoitunutta teknologiaa tahansa. Tässä klipissä amerikkalaissotilaat ampuvat vahingossa brittiläisen sotilaan kuoliaaksi Irakissa maaliskuussa 2003. Siviilejä tässä vältettävissä olleessa sodassa on kuollut jo yli 90 000.

Ei tarvitse olla Ahtisaari tai Haavisto kantaakseen kortensa kekoon sotien ennaltaehkäisemisessä. Ota faktoista selvää. Ole rehellinen sekä itsellesi että muille. Opettele välttämään suuttumusta, vihaa, pelkoa ja katkeruutta, ne ovat omassa päässäsi olevia negatiivisia tunteita, eikä niistä seuraa mitään hyvää. Tutustu eri kulttuureihin. Lue kaunokirjallisuutta, se auttaa ymmärtämään asioita toisesta perspektiivistä. Rakasta vihollisiasi ja rukoile vainoajiesi puolesta. Tue rauhantyötä, tee rauhaa.

Ja ennen kaikkea: mikäli yllä oleva lista ei tyydytä, laadi itse parempi, ja toimi sen mukaisesti.

Valtionjohdolle sodan välttäminen on yhtä keskeistä kuin laivan kapteenille on haaksirikon välttäminen, kirjoitti Leo Tolstoi vuonna 1894. Siinä terveisiä huomenna työnsä aloittavalle presidentti Barak Obamalle.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.