Anne Frankin päiväkirja

Anne Frankin päiväkirja

My rating: 5 of 5 stars

Hieno toteutus, suosittelen! Sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Anne Frankin päiväkirjan tiivistäminen sarjakuvakirjan raameihin oli epäilemättä haastavaa, kuten kirjan sarjakuvasovittaja Ari Folman itsekin toteaa, mutta hän onnistui siinä mielestäni erittäin hyvin. Anne Frankin asenne ja ajatukset välittyvät lukijalle tässäkin muodossa erinomaisesti. Anne Frankin päiväkirja on yksi kuuluisimpia näkökulmia toiseen maailmansotaan, ja hyvä niin. Aivan liikaa sotia muistellaan sankaritarinoina ja voittajien näkökulmasta. Nyt näkökulma on viattoman uhrin, aikuistuvan, erittäin viisaan ja terävänäköisen lapsen.

Kirjoitin ja julkaisin yllä olevan kirjasuosituksen GoodReads -sovellukseen kaksi päivää sitten, eli sattumalta Kansainvälisen vainojen uhrien muistopäivän aattona. Puna-armeija vapautti Auschwitzin keskitysleirin 77 vuotta sitten eli 27. tammikuuta 1945. Siihen liittyen Helsingin Sanomissa oli juttu toisesta natsivainoista kertovasta sarjekuvateoksesta, vuosina 1980 ja 1991 julkaistusta Maus’ista.

Juttu oli otsikoitu seuraavasti: “Juutalaiset hiirinä ja natsit kissoina kuvaava palkittu Maus-sarjakuva kiellettiin amerikkalaisessa koulussa – ”Miksi koulutusjärjestelmä tukee tällaista kamaa?” Pulitzer-palkittu Maus on Art Spiegelmanin merkkiteos.”

Oliko kirja kielletty vai jätetty pois opetusmateriaalien joukosta, se jää jutusta valitettavasti epäselväksi. Mielestäni näiden välillä on iso ero.

Mutta tärkeintä on kuitenkin se, että jutun sisältö on erittäin huolestuttava. Jutun mukaan “Yhdysvaltojen tietyissä osavaltioissa on viime aikoina voimistunut trendi, jossa orjuudesta, rasismista ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovaa kirjallisuutta on poistettu koulujen kirjastoista.” Maus esimerkiksi oli jutun mukaan poistettu opetussuunnitelmasta sen sisältämän kahdeksan kirosanan ja alastoman naarashiiren takia.

Tämä on hyvä mainos Maus-sarjakuvalle, täytyypä seuraavaksi tutustua siihen.3 thoughts on “Anne Frankin päiväkirja”

  • Joopa joo:

    “Vuonna 1980 Saksan valtion rikostekninen laboratorio, Bundes Kriminal Amt [BKA] tutki forensisesti Anne Frankin päiväkirjan käsikirjoitusta.

    Paljastui, että merkittävä osa tekstistä on kirjoitettu kuulakärkikynällä. Kuulakärkikynät tulivat markkinoille vasta 1951. Anne Frank kuoli maaliskuussa 1945.

    BKA selvitti myös, että käsiala ei vastannut Anne Frankin omaa käsialaa.

    Päiväkirjan todellinen kirjoittaja on juutalainen kirjailija Meyer Levin. Levin haastoi Anne Frankin isän oikeuteen sillä tämä ei maksanut Levinille työstä. Oikeus määräsi Otto Frankin maksamaan Meyrille 50000 dollaria tekijänoikeuskorvauksia.”

  • Mistä nämä väitteet ovat peräisin? Lainaat tässä Suomi24 -keskustelupalstalle nimimerkin takaa tehtyä kirjoitusta, jossa ei ole lähteitä näille väitteille. Sen sijaan sieltä löytyy linkki Institute for Historical Review -sivustolle, joka Wikipedian mukaan on yhdysvaltalainen holocaustin kieltämistä promoava yhdistys, jolla on useita linkkejä uusnatsistisiin ja uusfasistisiin järjestöihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.