Helevisio

Tämä kaveri on saattanut juoda vähän liikaa kahvia, mutta kannattaa silti kuunnella, mitä hänellä on sanottavana.

“Me olemme kusessa… koska te, ja 62 miljoonaa amerikkalaista teidän kanssanne, kuuntelette juuri nyt minua… koska alle kolme prosenttia teistä lukee kirjoja, ja koska alle 15 prosenttia teistä lukee sanomalehtiä. Koska ainoa totuus, jonka tiedätte, tulee tästä tuubista. Meillä on kokonainen menetetty sukupolvi, joka ei tiedä mitään muuta kuin sen, mikä tulee ulos tästä tuubista. Tämä tuubi on evankeliumi ja ilmestys. Tämä tuubi voi nostaa ja kaataa presidenttejä, paaveja, pääministereitä.”

Hän ei puhu YouTubesta, jossa hän tällä kertaa pauhaa, ja joka sekin on kovaa vauhtia nousemassa asemaan jossa pääministereitä voidaan kaataa, vaan televisiosta, tuosta huvipuistosta, sirkuksesta, karnevaalista. “Ja te, hyvät ihmiset, istutte ja tuijotatte sitä päivästä toiseen, illasta iltaan… me olemme kaikki mitä tiedätte… te alatte uskoa tähän illuusioon kuvittelette, että maailma jonka televisio teille esittää, on totuus, ja että teidän oma elämänne on epätotta.”

“Te teette mitä televisio käskee: pukeudutte kuin televisiossa, syötte kuin televisiossa, kasvatatte lapsenne kuin televisiossa ja ajattelette kuin televisiossa.”

Nämä ja paljon muuta osuvaa hän sanoo, mutta klipin lopusta en ole niin innostunut. Siinä annetaan ymmärtää, että jotkut ovat tämän kaiken takana ja haluavat pitää massat tyhminä, naiveina ja kouluttamattomina. Jotkut hallitsevat paitsi mediaa, myös politiikkaa, pankkeja ja uskontoja. He hallitsevat kokonaisuuden, ja vievät sitä haluamaansa suuntaan.

Minusta ongelma on jotakuinkin päinvastainen. Mitä mediaan tulee, niin aivan liian harvat ajattelevat sitä kokonaisuutena ja kantavat vastuuta siitä, mihin suuntaan se etenee. Kukin käsikirjoittaja, tuottaja, kanavanjohtaja ja mediatalon johto keskittyy liiaksi omaa projektiinsa ja sen taloudelliseen menestykseen. Onneksi on sentään YLE, BBC ja NPR, jotka edes jossain määrin tekevät ohjelmia sivistyksen ja valistuksen nimissä.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.