Käsiaseet kiellettävä

Kukapa olisi viisi vuotta sitten uskonut, että baareissa tupakointi tullaan kieltämään. Tarvittiin Irlanti näyttämään mallia vuonna 2004, jonka jälkeen muut seurasivat perässä: Norja, Viro, Saksa, Ranska, Englanti, Espanja, Italia ja Ruotsi. Suomessa tupakointi ravintoloissa ja baareissa loppuu siirtymäkauden jälkeen vuonna 2009. Hyvin nopeasti siitä, mikä aikaisemmin oli radikaalia, tulikin normaalia.

Samanlaisen kehityksen toivoisi tapahtuvan myös käsiaseiden suhteen. Edelläkävijänä tässä asiassa on Iso-Britannia, jossa käsiaseet kiellettiin Dunblanessa Skotlannissa maaliskuussa 1996 tapahtuneen 17 kuolonuhria vaatineen ammuskelun jälkeen. Uhrit olivat pääasiassa viisi- ja kuusivuotiaita koululaislapsia sekä heidän opettajansa.

Massamurhaa seuraavana vuonna Britanniassa kielleetiin ensin isokaliiperiset käsiaseet, ja myöhemmin myös 0.22-kaliiperiset (joilla tehtiin sekä Jokelan että Kauhajoen murhatyöt). Pari vuotta sitten Britanniassa kiellettiin myös oikean näköisten leikkiaseiden valmistaminen, maahantuoti ja myynti. Ilma-aseita saa myydä vain täysi-ikäisille.

Tiukkojen lakien myötä harrastus- ja kilpa-ammunta on loppunut Britanniasta käytännössä kokonaan. Suomessakin on syytä keskustella, kuinka suuri uhraus tämä olisi yhteiskunnallemme.

Ihmiset tappavat, eivät aseet, mutta valitettavasti tilaisuus tekee toisinaan varkaan. Yritäppä laihduttaa talossa, jossa on tarjolla leivoksia joka pöydällä, tai pysyä irti alkoholista, jos saunan pukuhuoneessa odottaa jääkaapillinen kylmää olutta. Suomi on siinämäärin väkivaltainen maa, että tuskin on kovin kaukaa haettua päätellä, että mitä enemmän ympärillämme on ihmisten tappamiseen suunniteltuja ja valmistettuja välineitä, sitä enemmän niitä myös tullaan käytetään.

Yhdetoista tai seitsemäntoista ihmisen joukkomurhaa ei niin vaan puukolla tehdä. Pommilla sellaisen voi tehdä, mutta mitä tehokkaammin yhteiskunta rajoittaa sen mahdollistavia välineitä, sen parempi.

Suomessa on tällä hetkellä maailman kolmanneksi eniten aseita henkeä kohden, vain Jemenissä ja Yhdysvalloissa on enemmän. Henkirikoksia, eli kuolemaan johtaneita rikoksia, täällä tehdään vuosittain asukasta kohden noin kaksinkertainen määrä Euroopan unionin jäsenmaiden keskiarvoon verrattuna. Lapsiin kohdistuva väkivalta on Euroopan maiden korkeimpia.

Aseiden saatavuuden rajoittamisen ei tulisi olla ainut, eikä edes tärkein keino Kauhajoen kaltaisten tapahtumisen estämisessä. Tärkeintä olisi vaikuttaa koulujen, nuorison ja koko maan kulttuuriin, ilmapiiriin ja erityisesti käsityksiimme miehuudesta. Kulttuurimme kaipaa lisää yhteisöllisyyttä, sosiaalista rohkeutta, välittämistä, iloa, rohkaisua, erilaisuuden hyväksymistä, luottamusta ja ystävällisyyttä. Näiden arvojen vähättely ja väkivaltakulttuurin ihannointi on mahdollista lopettaa.

Mitä vähemmän kieltoja, lakeja ja rajoituksia, sen parempi. Mutta tappaminen on kiellettyä, siitä olemme samaa mieltä, samoin varastaminen, ryöstäminen ja raiskaaminen. Ei ole kovin kaukaa haettua kieltää ihmisten tappamista varten suunnitellut ja valmistetut välineet.

Aselakimuutos.net -osoitteessa voi käydä allekirjoittamassa alla olevan vetoomuksen. Sen on pannut alulle ammunnan harrastaja ja käsiaseen luvan omistaja, Kansainvälisen Nykyaikaisen 5-otteluliiton UIPM jäsen Jan Bade sekä Suomen Miekkailuliiton puheenjohtaja Kimmo Pentikäinen.

ALOITE AMPUMA-ASE MÄÄRÄYKSIIN 23.09.2008

Esitämme, että Suomen ampuma-aselakia uudistetaan seuraavasti.

Yksityishenkilöt, joiden työssä käsiase ei ole välttämätön, eivät sellaista saa pitää hallussaan ja ase tulee luovuttaa viranomaisille tai tehdä pysyvästi ampumakelvottomaksi. Tässä käsiaseella tarkoitetaan kaikkia aseita, joiden piipun pituus on alle 600 mm, ja jotka käyttävät voimanlähteenä räjähdysainetta.

Perustelut lain uudistukselle:

1. Pienikokoisten aseiden kuljettaminen ja käyttö on erittäin helppoa ja johtaa helposti väärinkäytöksiin.
2. Metsästys tässä aloitteessa tarkoitetulla käsiaseella on jo kielletty metsästyslaissa.
3. Tarkkuusammunta pistoolilla voidaan suorittaa haluttaessa yhtä tehokkaasti ja tarkkuutta vaatien paineilmakäyttöisellä ilma-aseella. Tarkkuusammunnassa ei taulua tarvitse tappaa. Myös muilta osin ampumaurheilu on järjestettävissä ilman henkilökohtaisia käsiaseiden hallussapitoa.

Tällaisella lainmuutoksella saataisiin huomattava osa käsiaseista pois kansalaisten keskuudesta ja uskomme kansalaisten turvallisuuden parantuvan. Tämä on meidän kaikkien eduksi. Nykyaikaisessa yhteiskunnassa eivät yksityiset kansalaiset tarvitse pienikokoisia käsiaseita.

Allekirjoita.2 thoughts on “Käsiaseet kiellettävä”

  • Hyvä Timo,olen samaa mieltä, käsiaseet pois.Menestystä vaaleihin Sinulle.

  • Tapahtui vaikkapa Englannissa:
    kukkahattu käveli kadulla ja takoi paistinpannuja yhteen. Vastaantulija ihmetteli moista käytöstä:- Miksi ihmeessä taot noita pannuja? – Karkoitan tiikereitä! -Mutta eihän täällä ole tiikereitä?!! – Siinäs näet! Kyllä tämä konsti toimii…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.