7_124.JPG

Piti oikein miettiä vuosilukuja todetakseni, etten ole voinut käydä katsastuksessa neuvostoaikana.

Neuvostoliitto 1922-1991
Toyota Corolla 1993-2002
Ilman autoa 2003-2008
Toyota Yaris 2008-

Sain ajokortin ja ensimmäisen auton käyttööni kaksi vuotta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Ajelin Corollalla kymmenisen vuotta, kunnes myin sen pois Porvoossa 750 eurolla ja täydellä tankilla joulukuussa 2002. Näiden vuosien aikana kokemistani katsastuksista minulle jäi epämääräisen ahdistava muisto: tylyä palvelua, vallan väärinkäyttöä, ylenkatsetta ja epäluuloa. Kuin olisi Neuvostoliitossa käynyt.

Palattuani tänä vuonna viiden vuoden tauon jälkeen autonomistaksi jätin katsastukseen menon viimeiseen mahdolliseen päivään. Aikaisin aamulla kävin katsastuskonttorin viereisessä korjaamossa huollattamassa ajoneuvoni, ja kaarsin katsastuskonttorin pihaan minuutilleen sovittuna aikana. Nöyränä ja varovaisena.

Mutta kaikki olikin muuttunut. Minua oli vastassa ystävällinen, kohtelias ja leppoisa katsastusmies, joka puhui kuin Jeesus.

– Jos ihmiset ajattelisivat ensisijaisesti mitä sinä haluat, hän sanoi osoittaen sormellaan minua, eikä aina omaa etuaan, hän jatkoi osoittaen itseään, maailma olisi parempi paikka elää.

Nyökkäsin, koska se oli mielestäni hyvin sanottu.

Kävi ilmi, että hänellä oli vaimo ja kolme lasta, ja että he ovat asuneet Australiassa, jossa hän opiskeli vapaaseurakunnan papiksi. Katsastusmieheksi hän ryhtyi, koska oli huolissaan maailman liikennekuolemista.

– Maailman liikenneonnettumuuksissa kuolee joka päivä 3 000 ihmistä. WHO:n tilastojen mukaan kyseessä on maailman yhdeksänneksi pahoin ennenaikaisten kuolemien aiheuttaja. Mutta mikäli kehitys jatkuu tällaisena, liikennekuolemat nousevat vuoteen 2030 mennessä sijalle viisi, hän huomautti.

Erityisen huolissaan hän oli kehitysmaiden tilanteesta.

– Kahdeksankymmentä prosenttia kuolemaan johtaneista liikenneonnettumuuksista tapahtuu köyhissä maissa. Jokainen liikennekuolema aiheuttaa perheelle paitsi surua, useimmiten myös taloudellisen katastrofin. Nämä kuolemat olisivat estettävissä jos autot ja tiet olisivat paremmassa kunnossa.

Asiaa parantaakseen hän oli perustanut Reflex Life -nimisen heijastimia tekevän firman. Sain sellaisen käsityksen, että hänellä oli suuria suunnitelmia maailman pelastamiseksi, ja liikennekuolemien estäminen katsastusmiehenä ja heijastinfirman toimitusjohtajana oli vain yksi askel tällä tiellä.