Kirjauutuus: Väkivallattomuudesta innostavasti ja selkeästi

Kirjauutuus: Väkivallattomuudesta innostavasti ja selkeästi

Tiedotusvälineille, vapaa julkaistavaksi

Aktiivisuuden, arvokkuuden ja avoimuuden voima

Kevään 2020 uutuuskirja Väkivallattomuuden voima – Kertomuksia rohkeudesta kertoo esimerkkien avulla, mistä väkivallattomuudessa on kysymys. Kirja lähtee liikkeelle Greta Thunbergin tarinasta ja jatkaa väkivallattomuuden klassikoihin Gandhiin, Kingiin ja Mandelaan. Heistä edetään vuosisadan alun väkivallattomien kampanjoiden ja aseitta natseja vastaan taistelleiden kautta vuoden 1989 vallankumouksiin, värivallankumouksiin ja arabiheräämiseen. Kaikkiaan kirjassa esitellään 21 kampanjaa.

Timo Virtalan teos sisältää myös kritiikkiä historian tunnettuja väkivallattomuuskampanjoita kohtaan. Virtala tarjoaa tarkkaa analyysia niistä historiallisista konteksteista, joissa väkivallattomuutta on hyödynnetty, mutta välttää liian akateemisuuden ja teoreettisuuden. Kirjan ehdoton etu moniin muihin aiheesta kirjoitettuihin teoksiin onkin selkeys. Se sopii niin väkivallattomuuden teorioita tunteville kuin aiheeseen vasta tutustuville.

Väkivallattomuuden voima - kertomuksia rohkeudesta -kirjan kansi
Voit tilata kirjan täältä.

Kirjan mukaan väkivallattomuus ei ole mikään taikatemppu, jonka avulla kuka tahansa selviää mistä tahansa ristiriitatilanteesta voittajana. Virtala kirjoittaa: ”Epäonnistuneitakin väkivallattomia vaikuttamisyrityksiä on olemassa. Niiden epäonnistuminen ei kuitenkaan ole todiste väkivallattomuuden voiman toimimattomuudesta sen enempää kuin yksittäisen sotilasyksikön epäonnistunut operaatio olisi todiste sotilaallisen voimankäytön mahdottomuudesta. Sen sijaan yksikin esimerkki onnistuneesta väkivallattomasta kampanjasta todistaa, että väkivallattomuuden voima on olemassa. Ja koska tällainen voima kerran on olemassa, siihen on syytä tutustua, sitä on syytä tutkia ja kehittää eteenpäin.”

Virtalan teos on tärkeä erityisesti juuri tässä maailmantilanteessa. Virtalaa haastateltiinkin juuri tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa Yhdysvaltojen mielenosoituksista ja mellakoista. Lähetys on kuunneltavissa täältä (kohdasta 1:08:00).

Kirja on julkaistu Rosebud Booksin ja Suomen Rauhanpuolustajien Umpihanki-kirjasarjassa. Väkivallattomuuden voima – Kertomuksia rohkeudesta on lapinjärveläisen sosiologin Timo Virtalan toinen tietokirja.

Lisätietoja:

Kirjan kirjoittaja
Timo Virtala, 045 784 05574, timo.j.virtala@gmail.com

Arvostelukappalepyynnöt:

Suomen Rauhanpuolustajat ry.
Järjestösihteeri Anu Harju, 050 358 1441
anu.harju@rauhanpuolustajat.fi

Yläkuva: Konstaapeli D. H. Lackey ottaa Rosa Parksilta sormenjäljet helmikuun 22. päivänä vuonna 1956. Rosa Parks oli yksi 73:sta Montgomeryn bussiboikotin järjestämisestä pidätetyistä tuona päivänä. Ensimmäisen kerran Rosa Parks pidätettiin 1.12.1955 hänen kieltäydyttyä noudattamasta Montgomeryn julkisen liikenteen segregaatiosääntöä, jonka mukaan hänen olisi pitänyt nousta ja siirtyä bussin takaosaan seisomaan valkoisen miehen istuuduttua hänen viereensä. Kuvaaja tuntematon. Kuvalähde: Wikipedia.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.