Baraka (1992)

Kaikessa yksinkertaisuudessaan: maailman paras elokuva. Inspiroiva, kaunis, järkyttävä, koskettava ja puhutteleva. Harvinainen siinä mielessä, ettei siinä ole juonta eikä puhetta. Vain kuvaa, ääntä ja musiikkia.

Juonen ja puheen puuttuminen jättää katsojalle mahdollisuuksia erilaisiin tulkintoihin. Barakaan pidetään usein kannanottona länsimaisen kehityksen eli ns. modernisaation ongelmiin, mutta yhtä lailla katsoja voi pitää keskitysleirejä, sotia, saastumista ja rikkaiden ja köyhien välistä kuilua ensisijaisesti kehityksen puutteesta johtuvana ongelmana.

Eri kulttuurien uskonnollisia rituaaleja kuvataan henkesalpaavasti, mutta onko kyse järjettömästä ajan, energian ja resurssien tuhlauksesta, vai onko hiljentyminen ja nöyryys suuren mysteerin edessä päin vastoin arvokkainta mitä ihminen on saavuttanut – sekin jää katsojan päätettäväksi.

Baraka on myös elokuva luonnon tuhoamisesta, sotien kauheudesta, ihmisen viisaudesta tai sen puutteesta, ihmisenä olemisesta ja ihmisen paikasta luonnossa. Baraka tarkoittaa siunausta.

Esteettisyyden lisäksi parasta elokuvassa on sen herättämät kysymykset ja ajatukset. Mikä ihminen on? Olemmeko ensisijaisesti yksilöitä, vai osa suurempaa kokonaisuutta? Balilaista Kecak -tanssia, Tokion ruuhkassa työhönsä kiirehtiviä, Mekan pyhiinvaeltajia ja New Yorkin liikennettä lintuperspektiivistä nopeennettuna katsoessa tulee mieleen, että olemme osa suurta ihmiskekoa, ja että ajatus yksilöllisyydestä on pelkkä illuusio.

Ruudulla kierretään 125:ssä paikassa ja 24:ssä eri maassa. Elokuvan jälkeen tuntuu, kuin olisi kiertänyt maapallon fantastisen musiikin (Dead Can Dance, Inkuyo ja Michael Stearns) tahdittamana.

Missään vaiheessa ruudulla ei kerrota missä mitäkin tapahtuu, tekijät halusivat panostaa taiteeseen dokumentaarisuuden kustannuksella. Oikea valinta, mutta jälkeenpäin on mielenkiintoista tutustua esitettyhin paikkoihin ja kulttuureihin: runsas kuvamateriaali selityksineen löytyy osoitteesta www.spiritofbaraka.com.

Valitettavasti käsitykseni mukaan tätä DVD:tä ei ole saatavilla Suomesta, mutta voihan sen toki tilata vaikka Saksasta. Parhaillaan Barakaan on tekeillä jatko-osa nimeltään Samsara. Toivotaan, että maahantuojat heräävät ja tuovat sen maahan ja samalla myös Barakan, ja miksei myös Qasi-trilogian, josta tyylilaji sai alkunsa 1980-luvulla.

Lisäys 21.8.2013: Nykyisin kyseinen elokuva on katsottavissa kokonaisuudessaan YouTubesta: http://www.youtube.com/watch?v=r6tJjZpwUZ82 thoughts on “Baraka (1992)”

  • Juu, hieno elokuva Näin se aikoinaan interreil-reissulla Budapestissä. Ainut elokuva, jonka olen katsonut teatterissa kahteen kertaan peräkkäin. Kävin vain välillä syömässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.