Covid-19-salaliitoista

Covid-19-salaliitoista

Internetin englanninkielisessä maailmassa olen viime aikoina törmännyt huolestuttavassa määrin mitä käsittämättömiimpiin salaliittoteorioihin. Suomessa somekuplani ja uutislähteeni lienevät siinä määrin sivistyneitä, ettei huoli tästä asiasta ole samalla tavalla hyppinyt silmille.

Siitä huolimatta en voi olla postaamatta yllä olevaa keskustelua, niin terävää argumentaatiota, jälleen kerran, Yuval Noah Hararilta.

Miksi salaliittoteorioita on erityisesti nyt niin paljon liikkeellä? Yuval Noah Hararin nostaa esille erityisesti kaksi näkökulmaa.

Ensinnäkin ihmisillä on taipumus syyttää omista ongelmistaan muita: maahanmuuttajia, vähemmistöjä, naapureita, puolisoa. Näin on aiempienkin pandemioiden aikana, ja näin tapahtuu myös nyt. Euroopan väestöstä aikoinaan 30-60% tappaneesta mustasta surmasta (1346–1353) syytettiin aikoinaan juutalaisia. Trump syyttää covid-19:sta kiinalaisia, ja Intiassa puolestaan syytetään muslimeja viruksen tahallisesta levittämisestä.

Toinen syy salaliittoteorieoiden leviämiseen pandemian aikakaudella, jatkaa Harari, on ihmismielen laiskuus. Ihmismieli etsii yksinkertaisia tarinoita kohdatessaan vaikeasti ymmärrettävän ja monimutkaisen totuuden. Genetiikka ja virukset ovat monimutkaisia ja vaikeasti ymmärrettäviä ilmiöitä, ja ihmiset eivät halua tuntea itseään tyhmiksi. Salaliittoteorialla monimutkaiset asiat voi selittää yksinkertaisesti ja nostaa samalla itsensä muiden yläpuolelle: minä tiedän mitä tapahtuu.

Haastattelua kuunnellessa tulee tahtomattakin mieleen ylimieliset valtionjohtajat Trump, Putin, Erdogan ja Bolsonaro, ja kuinka pulassa he nykytilanteen kanssa ovat, ja kuinka paljon paremmin pärjäävätkään nöyremmät, tiedemyönteisemmät ja rauhallisemmat Sanna Marin, Uuden Seelannin Jacinda Ardern, Islannin Katrín Jakobsdóttir ja Saksan Angela Merkel.

Haastattelun lopussa Harari muistuttaa, miten Yhdysvalloille kävi heidän hyökättyään valheellisin perustein Irakiin vuonna 2003: Jos edes maailman rikkain valtio, maailman suurimman armeijansa ja maailman kattavimman tiedusteluverkostonsa kanssa ei onnistunut saavuttamaan haluamaansa ja pitämään valheitaan piilossa, miten kukaan voisi onnistua siinä covid-19 kanssa, joka on äärettömän paljon Irakin öljyä monimutkaisempi ilmiö.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.