Viisi kuukautta sitten ostin vuoden 2016 Nissan Leaf täyssähköauton, jossa 30 kWh moottori ja jolla oli ajettu 34 000 kilometriä. Hinta oli 19 000 €. Olen ollut autoon hyvin tyytyväinen.

Yhdellä latauksella pääsee reilut sata kilometriä [EDIT: siis talvisin, nyt kesän tultua ajoin esim. viime viikonloppuna 136 km], ja lataaminen maksaa K-Lataus -pikalatauspisteissä noin 10 € ja kestää noin tunnin.

Hitaammissa ja halvemmissa latauspaikoissa ja kotona lataaminen kestää huomattavasti enemmän ja maksaa huomattavasti vähemmän: hinta on pari euroa per lataus ja se kestää läpi koko yön. Kotona lataamiseen ei tarvita mitään eritysivirityksiä, virran voi ottaa tavallisesta pistorasiasta.

Sen verran vähän olen koronankin takia ajellut, ettei sähköauton ostaminen ole heilauttanut sähkölaskuani viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna lainkaan.

Vuosihuolto oli yllättävän kallis, vähän yli 300 euroa, siihen nähden että käsittääkseni he eivät juuri mitään tehneet. Paikallinen autohuoltamo sitä ei suostunut tekemään, oli pakko viedä merkkiliikkeeseen. Mutta mikäli olen oikein ymmärtänyt, kaikkiaan sähköautojen huoltokustannukset ovat polttomoottoriautoja pienemmät.

Toimintasäde on tietysti tärkeä. Omat päivittäiset ajoni ovat järjestään 25, 50 tai 100 kilometriä suuntaansa, joten lataaminen ei ole tuottanut ongelmia. Mikäli ajomatkat ovat pidempiä, kannattaa harkita uudempaa ja kalliimpaa sähköautoa, joissa toimintasäde on tietysti pidempi.

En siis valita reilun sadan kilometrin toimintasädettä, minulle tämä toimii ja mielestäni hinta-laatusuhde on erinomainen. Mutta sen sijaan valitan mittaristoa: on ärsyttävää että auto lupaa ajaa pidemmälle kuin todellisuudessa jaksaa. Toisaalta isohan ongelma tuo ei ole, nollaan vain trippimittarin aina ladattuani.

Hitaasti ajaessa hiljaisuus tuntuu yhä vain ihmeellisestä, maantiellä eroa polttomoottoriautoihin ei juuri huomaa. Ajotuntuma on hyvä.

Eli kaiken kaikkiaan positiivinen, polttomoottoriautoon verrattuna sekä ekologinen että ekonominen, ratkaisu.