Kokemuksia käytetystä sähköautosta

Kokemuksia käytetystä sähköautosta

Viisi kuukautta sitten ostin vuoden 2016 Nissan Leaf täyssähköauton, jossa 30 kWh moottori ja jolla oli ajettu 34 000 kilometriä. Hinta oli 19 000 €. Olen ollut autoon hyvin tyytyväinen.

Yhdellä latauksella pääsee reilut sata kilometriä [EDIT: siis talvisin, nyt kesän tultua ajoin esim. viime viikonloppuna 136 km], ja lataaminen maksaa K-Lataus -pikalatauspisteissä noin 10 € ja kestää noin tunnin.

Hitaammissa ja halvemmissa latauspaikoissa ja kotona lataaminen kestää huomattavasti enemmän ja maksaa huomattavasti vähemmän: hinta on pari euroa per lataus ja se kestää läpi koko yön. Kotona lataamiseen ei tarvita mitään eritysivirityksiä, virran voi ottaa tavallisesta pistorasiasta.

Sen verran vähän olen koronankin takia ajellut, ettei sähköauton ostaminen ole heilauttanut sähkölaskuani viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna lainkaan.

Vuosihuolto oli yllättävän kallis, vähän yli 300 euroa, siihen nähden että käsittääkseni he eivät juuri mitään tehneet. Paikallinen autohuoltamo sitä ei suostunut tekemään, oli pakko viedä merkkiliikkeeseen. Mutta mikäli olen oikein ymmärtänyt, kaikkiaan sähköautojen huoltokustannukset ovat polttomoottoriautoja pienemmät.

Toimintasäde on tietysti tärkeä. Omat päivittäiset ajoni ovat järjestään 25, 50 tai 100 kilometriä suuntaansa, joten lataaminen ei ole tuottanut ongelmia. Mikäli ajomatkat ovat pidempiä, kannattaa harkita uudempaa ja kalliimpaa sähköautoa, joissa toimintasäde on tietysti pidempi.

En siis valita reilun sadan kilometrin toimintasädettä, minulle tämä toimii ja mielestäni hinta-laatusuhde on erinomainen. Mutta sen sijaan valitan mittaristoa: on ärsyttävää että auto lupaa ajaa pidemmälle kuin todellisuudessa jaksaa. Toisaalta isohan ongelma tuo ei ole, nollaan vain trippimittarin aina ladattuani.

Hitaasti ajaessa hiljaisuus tuntuu yhä vain ihmeellisestä, maantiellä eroa polttomoottoriautoihin ei juuri huomaa. Ajotuntuma on hyvä.

Eli kaiken kaikkiaan positiivinen, polttomoottoriautoon verrattuna sekä ekologinen että ekonominen, ratkaisu.4 thoughts on “Kokemuksia käytetystä sähköautosta”

  • ” lataaminen maksaa K-Lataus -pikalatauspisteissä noin 10 € ja kestää noin tunnin”
    Jos Nissanin akku on 30 kWh ja lataat sitä 50 kW chademosta, niin eikös se lataudu reilussa puolessa tunnissa?

  • Kyllä, olet oikeassa, reilu puoli tuntia siinä menee. Tuota kirjoittaessa en sitä tiennyt, koska odotin “lataus valmis” tjms ilmoitusta, joita ei ainakaan siihen aikaan yleensä tullut. Yhä olen epätietoinen maksetaanko K-latausasemilla itse latauksesta vai siitä että auto on latausasemalla. Kumpikin sopii minulle mutta olisi kohtuullista että se kerrottaisiin jossain selkeästi. Tuntuu että latauksen ollessa melkein täysi laite hidastaa lataamista ja jatkaa laskuttamista.

  • Ei lataudu, jos/kun säädin ei ota vastaan kuin 20 – 30 akkua suojellessaan. Kuten Leaf tekee.

  • Ostin uuden Nissan Leafin nyt keväällä. Kaupunkiajossa Leaf on hiljainen, mutta olen pettynyt moottoritiellä ajaessani rengasmeluun, joka on mielestäni kova. Autossani on Goodyear renkaat. Entinen Volvoni oli paljon hiljaisempi. Leaf syö myös paljon akkua jo 100 km ajossa Tarvontiellä. Mitä kokemuksia teillä on?
    Myyjä Laakkosella sanoi vain, että ihan normaalia, jota se ei mielestäni ole.
    Mitkä renkaat kannattaisi laittaa, jotta olisi vähemmän melua mökkimatkoilla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.