Yuval Noah Hararin haastattelu

Yuval Noah Hararin haastattelu

Yuval Noah Hararin haastattelu Helsingin Sanomissa 11.4.20.

“Nyt täytyisi tehdä nopeasti globaali taloussuunnitelma. Ilman sellaista lopputuloksena on Hararin mukaan lukuisten köyhien valtioiden täydellinen romahdus, joka koskettaisi lopulta myös ihmikunnan vaurasta puoliskoa.”

Juuri näin. Ja täsmälleen päinvastoin kuin Trump ja muut populistit väittävät: tarvitsemme lisää kansainvälistä yhteistyötä, voimakkaampia kansainvälisiä järjestöjä ja enemmän rahoitusta tieteeseen. Sillä ihmiskunnan tämän hetken suurimmat haasteet – pandemiat, ydinaseiden uhka ja ilmastonmuutos – voidaan ratkaista vain ja ainoastaan yhteistyöllä. Näihin panostaminen on jokaisen valtion etu.

Alla oleva on hyvä kirjoitus, mutta yhdestä kohdasta en pitänyt, siitä jossa sanotaan että “Harari jäi kiinni kiusallisesta kompromissista.” Siinä annetaan ymmärtää, että hän olisi tehnyt jotain salassa ja jäänyt siitä sitten kiinni. Tosiasiassa hän kohtasi Venäjän valtion sensuurin ja joutui päättämään, poistaako kirjastaan Putinia kritisoivan kohdan vai jättääkö kirjansa julkaisematta Venäjällä. Hän päätyi ensimmäiseen vaihtoehtoon, ja hyvä niin. Jos kirja olisi jätetty julkaisematta venäjäksi tuon yhden sivuhuomautuksen takia, toki olisimme lännessä voineet nostaa hirväen rummutuksen Venäjän sensuurista, mutta sen rummutuksen ääni tuskin olisi Venäjälle kantautunut. Sen sijaan nyt tuhannet venäläiset pääsevät lukemaan Hararin kirjoja venäjäksi, mikä taatusti näivettää Putinin hallinon uskottavuutta enemmän kuin meidän huutelu täältä rajan takaa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.