Vuosikausia uurastamani kirja, Väkivallattomuuden voima – kertomuksia rohkeudesta, on vihdoin ennakkomyynnissä. Hinta on 15 e (tämä ennakkotilaajan etu on voimassa 3.4.2020 asti, jonka jälkeen normihinta 23 e).

Kirjaksi se kehittyi aikoinaan luennosta. Luentoidea puolestaan syntyi viiden kuukauden Intian matkani aikana keväällä 2003. Matkalukemisena minulla oli siellä Mohandas Gandhin oma elämäkerta nimeltä Kokemukseni totuuden kanssa.

Kotosuomeen palattuani aloin luennoida siviilipalveluskeskuksessa Gandhista, ahimsasta ja satyagrahasta. Pikku hiljaa otin Gandhin rinnalle yhdysvaltalaisen baptistipappi Martin Luther King Jr.:n ja Nelson Mandelan tarinat.

Vuonna 2009 luento oli laajentunut käsittelemään jo myös Albert Einsteiniä, Arndt Pekurista, kylmän sodan päättymistä ja Johan Galtungia. Luennon nimi oli tuolloin Eheyttävä konfliktinratkaisu.

Sarajevo ja sen ympäristö -kirjani ilmestyi vuonna 2013. Kahta vuotta myöhemmin, haastateltuani Teemu Matinpuroa podcastiin, sovimme kirjani julkaisemisesta. Seuraavan viiden vuoden aikana toimin muun muassa puolitoista vuotta päätoimisena opettajana. Mutta hitaasti ja varmasti tultiin kohti julkaisua, ja tässä sitä nyt ollaan.