Halliko tässä nyt on syyllinen?

500px-Halichoerus_grypus_He.jpg
Halli eli halichoerus grypus. Kuva: W.

Enpä muista milloin viimeksi olisi lehtiartikkelin lukeminen ollut niin vaikeaa kuin Aamulehden torstain pääkirjoitusta tavatessani. Kirjoitus oli otsikoitu “Halli hautaan ja itse autokauppaan”.

Halli tuo mieleen ensimmäisenä teollisuushallin, toisena kauppahallin ja kolmantena urheiluhallin. Neljäntenä tulee mieleeni harmaahylje, joka sekin on Suomen kielen perussanakirjan mukaan oikea assosiaatio. Minkään näistä hautaaminen (itse?) autokauppaan mennessä ei kuulosta kovin järkevältä.

Kirjoituksen alku ei ratkaissut käsittämätöntä otsikkoa, vaan toi uusia kysymyksiä:

Suomalaiset ovat tuskin sopeutuneet moraaliseen krapulaansa koiranpidosta, kun ympäristöpiirit jo jatkavat rumputultaan. Kotipihan halli on havaittu ympäristölle suuremmaksi riskiksi kuin henkilöauto. […] Samat tahot ovat nyt määrittäneet henkilöauton ideaalin vihreän iän. Kestävän kehityksen kannalta se on neljä vuotta.”

Seuraavaksi käsitellään Suomen autokannan keski-ikää (10,7 vuotta), jonka jälkeen kysytään, olisiko aika haudata koirat ja suunnata autokauppaan.

Halli on siis tällä kertaa koira, olkoon menneeksi.

Mutta vakavasti ottaen: mikä on tämä taho, joka on havainnut koiran olevan ympäristölle suurempi riski kuin henkilöauto, ja että auton ideaali vihreä ikä on kestävän kehityksen kannalta neljä vuotta? Millaiseen ja kenen tekemään tutkimukseen nämä arviot perustuvat?

Googlaamalla en kysymykseen saanut vastausta. Tietääkö kukaan?1 thought on “Halliko tässä nyt on syyllinen?”

  • Voi jumpe. Kai koirat pieree niin paljon että hiilidioksiidipäästöt ylittävät autojen vastaavan. Niinhän jotkut väittävät dinosaurustenkin tehneen elinolonsa mahdottomaksi..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.