Sopivan kokoinen haaste

(Kirjoitus on julkaistu Pax-lehden kesänumerossa)

SKR 28042008 (7).JPG
Maanantaina Rauhanasemalla puitiin Sudanin tilannetta Kuel Jok’in johdolla. Kuva: H.J.

Kirjassaan Letters from Burma Aung San Suu Kyi kertoo burmalaisesta teatteriryhmästä, joka käsikirjoitti sotilasjunttaa arvostelevan näytelmän, harjoitteli, mainosti, järjesti teatteri-illan ja lopulta esitti näytelmänsä. Seuraavana päivänä heidät vangittiin, aivan kuten he olivat odottaneetkin.

Suomesta tällaista aatteen paloa on vaikea löytää. Päivänpoliittiset haasteemme ovat liian pieniä ja abstrakteja, että niistä jaksettaisiin toden teolla innostua. Veroäyrit, kuntafuusiot ja valtionosuuksien indeksikorotukset – kukapa nyt niiden takia marttyyriksi, vangiksi tai edes nälkälakkoon viitsisi ryhtyä.

Rauhanliikkeellä on tarjottavana suurempia haasteita. Pyrimme lakkauttamaan sodat, poistamaan nälänhädän ja toteuttamaan yleismaailmalliset ihmisoikeudet. Ongelmana on, että iso osa ihmisistä pitää näitä tavoitteita niin epärealistisina, että näkee puuhastelemisemme turhana tai jopa vahingollisena.

Voisimme toki tulkita tällaisen ajattelun olevan osoitus näiden ihmisten mielikuvituksettomuudesta, mutta hyödyllisempää on tulkita se osoitukeksi kommunikaatiomme epäonnistumisesta. Puolellamme on totuus, historia, logiikka, Jeesus ja Einstein, ja silti olemme onnistuneet tyrimään itsemme marginaali-ilmiöksi!

Miksi kukaan ei syytä lääkäreitä epärealistiseksi, koska he taistelevat maailman tauteja vastaan? Siksi, ettei kukaan lääketieteen edustaja julista pyrkimyksekseen poistaa kaikki maailman taudit. Samalla tavalla rauhanliikkeen tulisi lopettaa puheet maailmanrauhasta. Tarvitsemme sopivamman kokoisen haasteen.

Sen täytyy olla riittävän jalo, että se saa ihmiset liikkeelle samanlaisella aatteen palolla kuin nuo burmalaiset teatterinharrastajat. Toisaalta sen täytyy olla riittävän konkreettinen, että jokainen ymmärtää mistä on kysymys. Mutta ennen kaikkea sen täytyy olla realistinen, niin että ihmiset todella uskovat siihen.

Miten olisi väkivallan vähentäminen? Väkivallan syiden pohtiminen, rauhan rakentaminen, aseellisten konfliktien ennaltaehkäisy ja ristiriitojen ratkaiseminen sovittelemalla? Näistä asioista keskusteleminen, erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen tutkiminen, punnitseminen ja kokeilu.

Tähän keskusteluun ja työhön toivotamme tervetulleeksi niin absoluuttipasifistit kuin maanpuolustushengen vaalijatkin ja kaikki siltä väliltä. Näin määriteltynä jokainen tuntee olevansa tervetullut rauhanliikkeeseen. Ja kun meihin on liittynyt jokainen, saavutamme vaivihkaa sen, josta tuossa aiemmin kehoitin olemaan puhumatta.1 thought on “Sopivan kokoinen haaste”

 • “Päivitän” parhaillaan pasifismitietoisuuttani. Luin niistä täältäkin kun selasin kirjotuksiasi.

  Iän myötä alkavat vähitellen ottaa luonnolle opit, joita sodankäynyt sukupolvi ennen minua (vanhempani, opettajat, armeija…) aivoihin huuhtelivat.

  Nyt, kun menossa on uusi kierros pienten lasten isänä ja vanhempien lasten lapsien ukkina, on alkanut tuntua siltä, että alan yksityisen “antihuuhtelun” kasvavan jälkipolveni aivoissa, jos se nyt sekään auttaa kun seuraa tuotakin Georgian murhaoperaatiota tai vaikkapa vain nuorison sotapelejä niin maastoissa, “paint”-puistoissa kuin netissäkin.

  Ja kun tietoisuuteen on ujunut varmuus siitä, että kauheudet alkavat vasta kunnolla, kunhan kaikki todella ymmärtävät, kuinka lähellä energian loppuminen maapallolta onkaan.

  Avutonta räpeltämistähän rauhanponnistelut ovat aina olleet, kuin hernepyssyn kanssa susijahti.

  Mietin juuri blogikirjoitusta aiheesta kunhan saan Kaltio-juttuni eka osan tehtyä loppuun.

  Minä en liity mihinkään liikkeisiin, en rauhan- enkä sodan ja haluaisin, etten tarvitsisi ikänäni kantaa minkään klikin jäsenkorttia taskussani. Nämä valhetta täyteen tankatut etu- ja takakortitkin kun ovat ylen rasittavia!

  Täältä taustalta (Kivaniemi blues -blogissani esim.) kuitenkin tiuskin ja ärhentelen ja niitä ärhentelyjäni voi käydä lueksimassa jos huvittaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.