Tässä Orimattilan Sanomissa 2.4. julkaistut kysymykset ja vastaukset osaltani.

1. Sote-uudistus kaatui viime metreillä, miten terveyspalvelut olisi hyvä hoitaa jatkossa ja miten terveyspalvelut turvataan paikallisesti

Kaatuneessa sote-mallissa kunnilta olisi viety päätöksentekovastuu, mutta niille olisi jätetty rahoitusvastuu. On hyvä että tämä malli kaatui. Toisaalta yksi sote-uudistuksen lähtökohdista on erikois- ja perusterveydenhuollon yhdistäminen, ja mielestäni se on kannatettava idea. Mikäli viisi sote-aluetta luodaan, tulisi niille antaa verotusoikeus ja tulisi niihin valita päättäjät suorilla vaaleilla, samaan tapaan kuin Ruotsin maakuntamallissa.

2. Mitkä ovat suurimmat turvallisuusuhat ja miten niihin voidaan varautua

Suurimmat turvallisuusuhat ovat ilmastonmuutos, globaalin talousjärjestelmän epäoikeudenmukaisuus ja Venäjän nationalismin nousu. Kaikkiin näihin voidaan varautua parhaiten kansainvälisellä yhteistyöllä ja toimimalla aktiivisesti ihmisoikeuksien toteutumiseksi koko maapallolla ja ajamalla kaikkein köyhimpien maiden tilannetta parantavia uudistuksia kansainväliseen kauppajärjestelmään. Oli lyhytnäköistä poiketa EU:n Venäjä-boikotista Rosatomin ydinvoimalakaupassa.

3. Miten kuntien elinvoima turvataan

Ensinnäkin lopettamalla valtionosuuksien leikkaukset. Kunnat ovat saaneet vastuulleen uusia tehtäviä, mutta niiden valtiolta saamia tuloja on leikattu rajusti. Tilanne on kestämätön. Toisekseen työperäistä maahanmuuttoa on helpotettava. Kuten Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportissa todettiin, työvoiman tarjonta lisää yritysten intoa kasvattaa toimintaansa kun taas nykytilanne, eli työvoiman väheneminen, kuihduttaa. Kolmannekseen lainsäädäntöä on muutettava niin, että se ei estä uusien yhteisötalousinnovaatioiden maahantulon (kuten Uber-taksit), vaan se päin vastoin houkuttelisi maahan uudenlaisen talouden ja teknologian yrityksiä.

4. Mikä on ollut paras/pahin/oudoin vaalikonekysymys, johon olet vastannut. Miten vastasit siihen

Kokonaisuudessaan pidin parhaana Maailmantalouden tekijät -vaalikoneetta, joka johdatteli mielestäni tärkeimpien kysymysten äärelle. Yksi sen kysymyksistä koski rahoitusmarkkinaveroa. Vastasin kannattavani kyseistä sitä, sillä se vähentäisi rahamarkkinoiden epävakautta vähentämällä spekulaatioon perustuvia nopeita kauppoja, ja samalla se toisi varoja kansainvälisen köyhyyden ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Kotitalouksien osakesäästäjät eivät siitä kärsisi, sillä EU:n komission ehdotus on, että vero olisi 0,1%, eli jokaisesta 1 000 euron kaupasta veroa maksettaisiin yksi euro.

Yläkuva Porvoosta (CC BY-NC-ND 2.0): Riccardo Romano.