Elämän tarkoituksesta

Elämän tarkoituksesta

Käsittämättömän nopeasti kuluu tuo radioaika. Kolmessa vartissa ei ehdi kuin raapaista pintaa. Tässä alla aamun radio-ohjelma tiivistettynä ja linkeillä varustettuna.

Alustus
– Osallistuessani aikoinaan arvohuutokauppaan päädyin ostamaan onnellisuuden. Katsoin tehneeni paremmat kaupat kuin vapauden ja terveyden ostaneet.

– Siviilipalveluskeskuksella vastaavissa ryhmätyöissä tärkeimmiksi teemoiksi nousevat yleensä rakkaus, elämä, onnellisuus, vapaus ja terveys.

– Myös nämä kaksi kysymystä ovat inspiroivia:

1) Mitä tekisit, jos raha ei olisi ongelma?

2) Mitä tekisit, jos sinulla olisi vain vuosi elinaikaa? Miten eläisit, mitä muuttaisit? Mitä sinä haluat elämältä?

Vapaus
Erich Fromm: olemme vapaampia kuin uskallamme itsellemme edes tunnustaa. Valehtelemme itsellemme, että emme pysty tekemään suuria muutoksia elämässämme. Pelkäämme vapauttamme.

– Kumpi on vapaampi: se, jolla on mahdollisuus valita monesta hänelle tarjotusta vaihtoehdosta, vai se, joka tietää mitä haluaa?

– Meille tyrkytetään monenlaisia tavaroita, elämäntapoja, identiteettejä, uskontoja, elintapoja… kiireen ja paineen keskellä joudumme valitsemaan muiden antamista vaihtoehdoista, sen sijaan että olisimme itse miettineet, mitä oikeastaan elämältä haluamme.

Terveys
– Voiko olla vakavasti sairas ja silti onnellinen? Eräässä Dalai-laman ajattelua käsittelevässä kirjassa kerrottiin kahdesta ystävästä, joista toinen rikastui ja toinen sairastui. Ensijärkytyksen jälkeen sairastunut huomasi olevansa onnellisempi kuin ennen sairastumistaan, sairastuminen kun oli saanut hänet ymmärtämään, mikä elämässä on tärkeintä. Rikastunut puolestaan kertoi elävänsä erilaista elämää kuin aiemmin, mutta arvioi ettei ole sen onnellisempi.

– Tuoko maine, kunnia ja materialistinen vauraus onnea? Tätä kysymystä on hyvä kysyä ihmisiltä kuolinvuoteella. Mitä he katuvat, mistä valinnoistaan he ovat iloisia? Useimmat toivovat että olisivat viettäneet enemmän aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa. Yleensä ottaen he eivät juuri koskaan kadu tekemisiään, vaan tekemättä jättämisiään. Tässä IS:n juttu aiheesta.

Nyt lähden saunaan. Postaan huomenna loput.

Yläkuva: Google Street View.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.