Varokaa noita ortodoksien paastoja!

Varokaa noita ortodoksien paastoja!

Ortodoksiystäväni Facebook-statuksesta ymmärsin, että Suuri paasto on alkanut. Kehottaisin varovaisuuteen. Tuollaiset paastot kuulostavat viattomilta, mutta voivat salakavalasti johtaa suuriin elämänmuutoksiin. Minulle ainakin kävi niin.

Neljä vuotta sitten radiossa kerrottiin, että ortodoksit laskeutuvat paastoon eli jättävät ruokavaliostaan pois pääsiäiseen asti kahvin, alkoholin ja lihan. Päätin kokeilla, ennen kaikkea uteliaisuudesta ja omaa tahdonvoimaani testatekseni, ja onnistuinkin siinä. Mutta kun pääsiäinen koitti, en tiennyt pitäisikö paasto lopettaa pitkäperjantaina, ensimmäisenä pääsiäispäivänä vai toisena pääsiäispäivänä. Vielä suurempaa hämmennystä aiheutti se, että kofeiinista, alkoholista ja lihansyönnistä luopuminen oli ollut luultua helpompaa, ja kyseisen elämäntapamuutoksen vaikutukset olivat voimakkaampia kuin mitä olin odottanut.

Tunsin oloni paitsi virkeämmäksi ja terveämmäksi, myös vapaammaksi, kun en enää kaivannut näitä tuotteita. Tunsin myös nukkuvani sikeämmin ja herääväni virkeämpänä. Niinpä olen jatkanut samalla mallilla siitä lähtien, mitä nyt joskus syön kalaa tai juon teetä, jos muuta ei ole tarjolla. Aiemmin join myös ykkösolutta, mutta sekin on pikku hiljaa jäänyt. Päivärutiineihini on tullut tilalle jooga ja meditaatio.

Liiallista terveysintoilua? Ehkä. Asketismia, kurjaa elämää? Ei todellakaan, päinvastoin. Elän näin, koska tämä tuntuu hyvältä. Elämä on lyhyt, haluan elää joka hetkestä nauttien, ja näin tunnen nauttivani elämästäni paremmin. En oleta, että se mikä sopii minulle, sopisi välttämättä kaikille. Mutta kannattaa ‘kuunnella omaa kehoaan’ ja tunnustella, millainen elämä on sinulle parasta. Ja kannattaa kokeilkaa paastoa, jos siltä tuntuu. Tänään se alkaa, ja pääsiäisyönä, tai kirkkokunnasta riippuen, ensimmäisen pääsiäispäivän aamuna, se loppuu. Jos loppuu.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.