Onko sisäilmaongelma talon vai pään sisällä?

Onko sisäilmaongelma talon vai pään sisällä?

Yle julkaisi tänään erittäin mielenkiintoisen ja vaikeasta asiasta asiallisesti kirjoitetun artikkelin Homeongelmien toisinajattelija: Täyskäännös tulossa – sisäilmaongelmista kärsiviä aletaankin siedättää? Jokaisen homeongelmista kiinnostuneen kannattaa lukea se ajatuksella.

Kyseinen artikkeli saa minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että mielen ja kehon yhteys on paljon tiiviimpi kuin länsimainen lääketiede on tähän asti antanut ymmärtää. Kun kerran lumelääke-efekti on todistettu tieteellisesti (mitä uskomattomimpia esimerkkitapauksia löytyy esimerkiksi kirjoituksestani Mielen voima), niin luulisi olevan itsestään selvää, että sama toimii myös toisin päin.

Tämä ei ole kuitenkaan millään muotoa yksiselitteinen aihe. Tästä ei saa tehdä sitä johtopäätöstä, että kaikki paranemiset ja sairastumiset ovat vain asenteesta kiinni. Sitä vastaan on monia todisteita, joista yksi on se, kuten vaimoni viisaasti huomautti, että sairastuvathan villieläimetkin. Mutta pelkkää fysiikkaa eivät sairastuminen ja paraneminen ole, ajatuksilla ja asenteilla on näissä prosesseissa suuri merkitys, ja tämän näkökulman on syytä nostaa esiin myös homeongelmista keskusteltaessa.

Yläkuva (some right reserved): Mikko Muinonen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.