Loput Iltasanomien vaalikonevastauksista

Loput Iltasanomien vaalikonevastauksista

Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina olen julkaissut Helsingin Sanomien ja Iltasanomien vaalikonekysymyksien vastauksia. Tässä vielä viimeiset.

45. Oli virhe liittyä maamiinat kieltävään Ottawan sopimukseen 2011. (IS)

Täysin eri mieltä. Suomen tulisi olla mukana ja aktiivisesti tukea jok’ikistä kansainvälistä aseidenriisuntasopimusta. Tämä on Suomen etu pienenä maana ja Suomen velvollisuus rikkaana ja poliittisesti vakaana maana.

46. Suomen on tiivistettävä sotilaallista yhteistyötä Ruotsin kanssa. (IS)

Jokseenkin samaa mieltä. Kyllä, mikäli tämä yhteistyö vähentää Suomen puolustusmenoja.

47. Noin miljardin euron suuruista julkista kehitysapua on vähennettävä tuntuvasti. (IS)

Täysin eri mieltä. Kehitysapua tulisi korottaa tuntuvasti 0,7 %:iin bkt:stä, johon Suomi on sitoutunut ja joka on YK:n suositus. Nykyisin pidämme itsellämme 99,46% bkt:sta. Jos ja kun lojaalisuus Suomen valtiota ja suomalaisia kohtaan on jaloa, lojaalisuus ihmiskuntaa ja maailmaa kohtaan on vielä jalompaa.

48. Puolustusmäärärahoja pitää lisätä tuntuvasti. (IS)

Täysin eri mieltä. Tähän ei ole tarvetta. HS:n mukaan Suomella on läntisen Euroopan suurin tykistö ja SaferGloben tekemän selvityksen mukaan Euroopan 46 maasta neljänneksi suurin reservi Venäjän, Ukrainen ja Turkin jälkeen. Reserviä on sittemmin pienennetty, mutta siitä huolimatta nämä kaksi tilastotietoa kertovat paljon puolustuksemme resurssitilanteesta.

49. Ääri-islamistinen terrori uhkaa myös Suomea. (IS)

Täysin eri mieltä. Ääri-islamistinen terrorin uhka on olemassa, mutta Suomen kohdalla riski on hyvin pieni. Globaalin solidaarisuuden nimissä sen ennaltaehkäisyyn on syytä kuitenkin osallistua tekemällä maailmankaupasta reilumpaa, lisäämällä kehitysyhteistyötä, tiivistämällä kulttuurisuhteita, painostamalla EU:n kautta USA:ta ja Venäjää viisaampaan kv-politiikkaan ja antamalla ihmisten vapaammin matkustaa ja asua siellä missä haluavat, myös Suomessa.

50. Suomen nettomaksu EU:lle on noussut noin miljardiin euroon. Suomi maksaa liikaa EU:lle. (IS)

Täysin eri mieltä. EU:n vahvuus on juuri mantereen laajuisessa solidaarisuudessa. Mikäli jokainen valtio ajattelisi vain omaa etuaan, yhteinen etu ei toteutuisi. Yhteisten markkinoiden ansiosta Suomi hyötyy itäisen ja eteläisen Euroopan vaurastumisesta.

51. Kannabis (marihuana) pitää vapauttaa Suomessa. (Kannabiksen kasvatus, hallussapito ja käyttö on nyt kielletty rikoslaissa.) (IS)

Jokseenkin eri mieltä. Kannatan kannabiksen kasvatuksen, hallussapidon ja käytön säilyttämistä laittomana, mutta rankaisemisesta luopumista eli depenalisointia. Katson tämän olevan tehokkain keino kannabiksen haittojen minimoimiseksi.

53. Lajittelen kaikki jätteet kotonani. (IS)

Jokseenkin samaa mieltä. Meillä lajitellaan lasi-, paperi-, kartonki-, ongelma-, puu- ja biojäte. Muovijätteen keräyspistettä ei kotikunnallamme ole, ja se menee meillä sekajätteeseen.

56. Kissat ovat koiria fiksumpia eläimiä. (IS)

Täysin samaa mieltä. Ehdottomasti. Ne jopa ymmärtävät puhuttua kieltä, mutta tätä on vaikea huomata, koska heitä ei kiinnosta.

58. Alle 3-vuotiasta lasta ei ole hyvä laittaa päiväkotiin. (IS)

Jokseenkin eri mieltä. Alle 3-vuotiasta lasta ei ole hyvä laittaa päiväkotiin kahdeksaksi tunniksi päivässä ja viideksi päiväksi viikossa. Vähäisempi määrä sen sijaan voi olla perheelle ja lapselle eduksi.

60. Raha tuo onnea. (IS)

Jokseenkin eri mieltä. Raha antaa monissa tapauksissa edellytyksiä onnellisuudelle, mutta “raha tuo onnea” väittämän todistaa vääräksi se, että on olemassa rahattomia ja onnellisia, kuten myös rikkaita ja onnettomia.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.