Kathy Kelly kolmeksi kuukaudeksi vankilaan

Kathy Kelly kolmeksi kuukaudeksi vankilaan

Rauhanaktivisti, Voices for Creative Nonviolence -järjestön toinen toiminnanjohtaja Kathy Kelly aloitti eilen kolmen kuukauden vankilatuomionsa astuttuaan Yhdysvaltain Whitermanin ilmavoimien tukikohdan suljetulle alueelle Missourin osavaltiossa. Mukanaan hänellä oli leipä ja kirje, jossa hän kyseenalaistaa tukikohdasta käsin tehtävät Afganistaniin kohdistuvat miehittämättömillä lennokkipommittajilla tehtävät iskut.

Leipä oli mukana, koska leivän jakaminen keskustelukumppanin kanssa on vanha afghanistanilainen tapa. Kelly on viettänyt Afghanistanissa paljon aikaa ja tutustunut lennokkihyökkäysten jälkiseurauksiin. Hän muistuttaa, että nykyisin jopa 90% sotien uhreista on siviilejä. Brittiläisen Reprieve-järjestö on laskenut, että jokaista lennokkihyökkäyksen kohteena olevaa henkilöä kohden kuolee keskimäärin 28 siviiliä.

Kelly huomauttaa, että kyseisestä tukikohdasta käsin käyty sota rikkoo kansainvälistä lakia ja vaarantaa paikallisen väestön turvallisuuden vastahyökkäysriskin takia.

Kellyn mukaan Afganistanin sota on maksanut Yhdysvalloille tähän mennessä noin biljoona dollaria. Biljoona on miljoona miljoonaa, eli tuhat miljardia. Tälle vuodelle Pentagon on pyytänyt Afganistanin sotaa varten 57 miljardia USD. Vertailun vuoksi todettakoon, että Suomen valtion budjetti tälle vuodelle on 54 miljardia euroa.

Asiasta uutisoivat mm. Common Dreams, Global Research ja Democracy Now.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.