Norjalaisten opettajien siviilivastarinta 1942

Norjalaisten opettajien siviilivastarinta 1942

Etsiessäni materiaalia huomiselle Kertomuksia rohkeudesta -radio-ohjelmalle, löysin oheisen viikko sitten julkaistun videon, jossa väkivallattomuutta tutkivassa ja sitä levittävässä Albert Einstein Instituutissa työskentelevä Jamila Raquib kertoo norjalaisten opettajien siviilivastarinnasta natsimiehityksen aikana.

Natsi-Saksa hyökkäsi Norjaan huhtikuun 9. päivä 1940. Kahdessa kuukaudessa Norjan aseellinen vastarinta oli murskattu, ja natsit olivat asettaneet maalle nukkehallituksen. Norjalaiset jatkoivat sekä aseellista että aseetonta vastarintaa, mutta Natsi-Saksan militaristisesta ylivoimasta johtuen monet näkivät jälkimmäisen ainoana mahdollisuutena.

Yksi nukkehallituksen ensimmäisiä projekteista oli Norjan koulujärjestelmän muuttaminen natsi-ideologian mukaiseksi, mutta opettajat kieltäytyivät yhteistyöstä. Vastarinta alkoi symboleilla, opettajat pitivät vaatteissaan esillä paperiliittimiä ja muita norjalaisen solidaarisuuden merkkejä. Protestoijien itsetunnon kasvaessa myös merkit lisääntyivät.

Nukkehallitus perusti uuden opettajien työväenliikkeen ja sääti lain, jonka mukaan kyseiseen järjestöön liittyminen oli pakollista kaikille opettajille. Oslolainen maanalainen vastarintajärjestö reagoi tilanteeseen nopeasti lähettämällä opettajille allekirjoitettavaksi julistuksen, etteivät aio noudattaa kyseistä lakia. Viranomaisille luovutettiin nimilista, jossa oli paitsi lähes 10 000:n opettajan allekirjoitus, myös heidän kotiosoitteensa. Kaikkiaan Norjassa oli tuolloin noin 12 000 opettajaa.

Nukkehallitus määräsi koulut suljettavaksi kuukaudeksi, mistä vanhemmat raivoistuivat, 200 000 heistä kirjoitti valituskirjeen asiasta viranomaisille. Opetus jatkui paikoin yksityisesti. Viranomaiset pidättivät tuhat miesopettajaa, joista osaa kidutettiin, ja 499 lähetettiin Pohjois-Norjan Kirkenesiin keskitysleirille.

Maanalaiset vastarintajärjestöt maksoivat palkkaa vangituille, pidätetyille ja lakossa oleville opettajille. Kaiken kaikkiaan opettajien vastarinta ja kansan tuki opettajille oli niin vahvaa, että nukkehallitus pelkäsi menettävänsä legitimiteetin rippeetkin jos vielä pitäisi opettajia vangittuna, joten marraskuussa 1942 viimeinenkin opettaja oli palannut keskitysleiriltä, ja opetus sai jatkua ilman natsipropagandaa.

Lähde (yllä olevan luennon lisäksi): Global Nonviolent Action Database: Norwegian teachers prevent Nazi takeover of education, 1942.

Yläkuva: 499 opettajaa eri puolilta Norjaa lähetettiin Kirkenesiin vuonna 1942 heidän kieltäydyttyä panemasta toimeen natsien opetussuunnitelmaa. Kuvalähde: Arkivverket.noLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.