Onnellisuudesta ja valinnanvapaudesta

Onnellisuudesta ja valinnanvapaudesta

Onnellisuutta on epäilemättä vaikea tutkia. Mutta jos kysyy useilta ihmisiltä, ovatko he erittäin onnellisia, onnellisia vai onnettomia, tutkimustulos saatta hyvinkin olla vähintäänkin suuntaa-antava. Oheisella videolla Dan Gilbert kertoo mm. tutkimuksesta, jonka mukaan lottovoittajat ja kävelykykynsä menettäneet ovat vuosi tapahtuman jälkeen yhtä onnellisia. Etsimme onnea, ikään kuin se olisi jossain ulkopuolellamme, vaikka tosiasia on, että syntetisoimme oman onnellisuutemme, toteaa Gilbert.

Luennossa käsitellään myös vapautta ja valintoja ja niiden suhdetta onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen. Gilbertin ja hänen avustajien tekemän tutkimuksen mukaan mahdollisuus perua päätös ei lisää tyytyväisyyttä päätökseen, vaan päin vastoin vähentää sitä.

Yläkuva otin Kiinan Xiningin kaupungissa Kiinassa kesäkuussa 2005.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.