Tietoa väkivallattomuudesta

Tietoa väkivallattomuudesta

Huomenna torstaina klo 9-10 Radio Ravussa (pääkaupunkiseudulla taajuudella 89,7 MHz ja netissä) tulen kertomaan väkivallattomuudesta. Kyseessä on alustus tulevien torstaiaamujen haastatteluille, jotka tulevat käsittelemään väkivallattomuutta tavalla tai toisella.

Ohjelman lopuksi tulen mainitsemaan alla olevia kirjoja, sivustoja ja elokuvia, joiden kautta löytää lisätietoja aiheesta. Luettelo ei ole millään muotoa täydellinen, googlaamalla löytyy lisää, mutta tässä joitakin minulle tärkimpiä.

Yksi alan klassikoista on Gene Sharpin teos From Dictatorship to Democracy. Sen on mahdollista ladata ilmaiseksi netistä pdf-muodossa. Sharpin perustaman Albert Einstein Instituten kotisivut löytyvät täältä. Hänen vuonna 2003 kirjoittama There Are Realistic Alternatives löytyy suomennettuna Into-kustantamon kustantamana nimellä Väkivallattomuus, ja se on kuunneltavissa myös äänikirjana:

Michael Naglerin kirjat The Search for a Nonviolent Future ja Nonviolence Handbook, ovat eräitä periaatteellisen väkivallattomuuden tärkeimpiä teoksia, joiden sisällöstä saa hyvän kuvan katselemalla hänen luentosarjansa Theory and Practice of Nonviolence:

Naglerin perustama Metta Center for Nonviolence on ehdoton suosikkijärjestöni alalta. Täältä löytyy radioklippejä, aikakausilehti, tiekartta, videoklippejä ja lukuisia artikkeleita:

Roadmap

A Force More Powerful -sivustolta voi tilata samannimisen kirjan sekä löytää useita dokumenttielokuvia, pelejä ja linkkivinkkejä väkivallattomuuteen:

AForceMorePowerful

Recovering

Kannattaa tutustua myös Maciej Bartkowskin kotisivuihin ja hänen kirjaansa nimeltä Recovering Nonveolent History. Alla vielä Bartkowskin luento nimeltä Civil Resistance in Liberation Struggles:

Mark Kurlanskyn kirja Nonviolence – The History of a Dangerous Idea on myös hyvä.

Vuonna 1982 valmistunut, Richard Attenboroughin ohjaama Gandhi-elokuva, joka sai aikoinaan kaikkiaan kahdeksan Oscar-palkintoa, muun muassa parhaasta elokuvasta ja parhaasta ohjauksesta. Elokuvasta on runsaasti klippejä YouTubessa, ja ne toimivat mitä parhainpana opetusmateriaalina väkivallattomuudesta. Tässä traileri:

Global Nonviolent Action Databaseen on kerätty ja analysoitu tietoa yli 800 väkivallattomata kampanjasta eri puolilta maailmaa, useiden vuosisatojen ajalta.

Professori Erica Chenowethin Ted-luento (alla) ja hänen Rationalinsurgent-bloginsa.

Nonviolence United -järjestö ylläpitää väkivallattomuudesta kertovaa englanninkielistä blogia.

Hyvä dokumenttielokuva on myös Orange Revolution, jossa kerrotaan Ukrainan kymmenen vuoden takaisista tapahtumista:Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.