Tiesitkö, että luonnonkatastrofeissa kuolleiden määrä vähentynyt rajusti viime vuosisadalla? Vuosisadan alussa luonnonkatastrofeissa kuoli vuosittain keskimäärin 500 000 ihmistä, vuosisadan lopussa alle 100 000.

Entä tiesitkö, että maailmanlaajuisesti tarkasteltuna 30-vuotiaat naiset ovat käyneet koulua keskimäärin lähes yhtä pitkään kuin miehet? Miehet kahdeksan vuotta, naiset seitsemän.

Entä sen, että äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on lähes puoliintunut viimeisen 20 vuoden aikana, ja että jopa 80% maailman lapsista rokotetaan?

Gabminder-järjestö teetti aiheesta monivalintakokeen ruotsalaisille ja amerikkalaisille, ja totesi, että tietämys oli huonompaa kuin apinoilla (eli sattumalla). Syy lienee vanhentuneessa opetusmateriaalissa ja siinä, että media keskittää huomionsa äärimmäisyyksiin niin että maailman enemmistön olosuhteiden paraneminen jää vähemmälle huomiolle.

Maailmanparantamiseen on vaikea uskoa, jos ei ole tietoinen historiallisista onnistumisista. Työtä on vielä jäljellä – epätasa-arvoa ja köyhyyttä riittää ja niitä vastaa tulee taistella – mutta ensimmäinen askel tulevaisuuden muuttamisessa on nykyisyyden ja historian tuntemus, historian onnistumisista ja epäonnistumisista opiksi ottaminen.