Opas parempaan maailmaan

Opas parempaan maailmaan

Oheinen kirjoitus on julkaistu ensimmäisenä Ydin-lehden numerossa 4-14.

Toisinaan minusta tuntuu kuin Matrix-elokuvan Neo’sta. Minusta tuntuu, että maailmassa on jotain pahasti vialla. Tiedän ja tunnen sen, mutta en osaa selittää, mitä se on.

Jos nämä tuntemukset ovat yhtään tuttuja, suosittelen lukemaan Berkeleyn yliopiston emeritusprofessori Michael N. Naglerin uusimman teoksen The Nonviolence Handbook. Nagler on hiukan Morpheusta lyhyempi, huonoryhtisempi ja tuskin osaa edes Kung Fu’a, mutta jonkinlaista punaista totuuden pilleriä hänellä on silti tarjolla.

Nimensä mukaisesti The Nonviolence Handbook on opas, ei pelkästään väkivallattomuuden voiman käyttämiseen, vaan myös väkivallattomuuden kulttuuriin kasvamiseen.

Nagler on periaatteellisen väkivallattomuuden miehiä, aivan kuten Gandhikin aikoinaan, ja Martin Luther King Jr. Taktisessa väkivallattomuudessa väkivallattomuuden voimaa käytetään siksi, että se on tietyissä tilanteissa tehokkaampaa kuin väkivalta. Naglerin opettamassa periaatteellisessa väkivallattomuudessa väkivallattomuus yltää paitsi tekojen, myös sanojen, ajatusten ja motiivien tasolle.


Oheisella videolla Michael Naglerin Loviisan Rauhanfoorumille etänä pitämä puheenvuoro elokuussa 2012, jolloin teemana oli väkivallattomuus.

Väkivallattomat mielenosoitukset, lakot ja boikotit ovat hänen mukaansa vain pintaraapaisu väkivallattomuuden voiman todelliseen potentiaaliin. ”Paras tapa tuhota vihollisesi on tehdä hänestä ystäväsi,” siteeraa Nagler Abraham Lincolnia, ja juuri tästä periaatteellisessa väkivallattomuudessa on kysymys.

Kirjassa analysoidaan paitsi onnistuneita, myös epäonnistuneita väkivallattomia kampanjoita, ja pohditaan miten näistä kokemuksista voidaan ottaa opiksi tulevia haasteita silmällä pitäen.

Kirjan lopussa Naglerin antaa viiden kohdan ohjeen kohti väkivallattomuuden kulttuuria: 1) Vältä massamediaa, sillä niiden välittämä ihmiskäsitys on materialistinen ja väkivaltainen, netistä löytyy kyllä vaihtoehtoja. 2) Opiskele väkivallattomuutta. 3) Harjoitta hengellisyyttä, esimerkiksi meditaatio on hyväksi kaikille, ja sopii myös uskontoihin varauksella suhtautuville. 4) Ole henkilökohtainen: juttele tuntemattomille, tapaa ystäviäsi ja käytä teknologiaa yhdistämään ihmisiä eikä päinvastoin. 5) Ole aktiivinen. Löydä itsellesi sopiva projekti, ja pane hihat heilumaan.

The Nonviolence Handbook

Michael N. Nagler
The Nonviolence Handbook – A Guide for Practical Action
Berrett-Koehler Publishers 2014
71 s.1 thought on “Opas parempaan maailmaan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.