Shakkimestarin tilanneanalyysi Ukrainan tilanteesta

Shakkimestarin tilanneanalyysi Ukrainan tilanteesta

Rummuttaako Jari Tervo sotarumpua? Tämä kysymys nousi mieleeni, kun aloin lukea hänen eilistä Ylen sivuilla julkaistua blogitekstiään. Heti tekstinsä aluksi hän toteaa, että on turha huokailla, ettei Ukrainan kriisiin ole sotilaallista ratkaisua, sillä Ukrainassa soditaan jo. “Ihmisiä tapetaan. Venäjä on hyökännyt itsenäisen, eurooppalaisen valtion kimppuun.”

Tervon analyysi Putinin politiikasta on lohduton: “Putin on viisitoistavuotisen valtakautensa aikana murhannut venäläisen oikeusvaltion kehtoonsa. Nyt hän haluaa levittää vainon ja sorron muuhun Eurooppaan.” Teksti päättyy vaatimukseen, johon on helppo yhtyä: “Kun Euroopassa soditaan, kannattaa murehtia muita asioita kuin Vaalimaan tulliparkissa hapantuvaa hyla-maitoa.”

Kuvakaappaus 2014-09-02 22:27:22

Tervon tekstin inspiraattori oli shakin entisen maailmanmestarin, nykyisen kansalaisaktivisti Garry Kasparovin kirjoittama, viime keskiviikkona Time-aikakausilehdessä julkaistu It’s War Stupid! -kirjoitus. Se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, oli hänen kanssaan samaa mieltä tai ei.

Jutun pointti on, että vapaan maailman johtajat ovat vältelleet vastuutaan. He ovat kyllä reagoineet Venäjän toimiin, mutta aina kaksi askelta myöhässä ja liian heppoisin keinoin. Jos Krimin Venäjään liittämisen jälkeen olisi tilanteeseen reagoitu välittömästi voimakkailla sanktioilla ja selkeillä tuenilmauksilla Ukrainan alueellisen koskemattomuuden puolesta, tilanne voisi olla nyt toinen.

Huhti- ja toukokuussa Ukrainaan olisi Kasparovin mukaan pitänyt tuoda aseistusta, joka olisi hidastanut, vaikeuttanut ja nostanut Itä-Ukrainan invaasion hintaa huomattavasti. Kyse ei ole jälkiviisaudesta, vaan vaatimuksesta, jonka hän toi julkisuuteen jo keväällä. Kasparovin neuvojen kuuntelemisen sijaan länsijohtajat hakivat Putiniin neuvotteluyhteyttä. Sota alkoi silti.

Kasparov oli yksi ensimmäisiä, jotka vertasi Putinia Hitleriin. Nyt hän huomauttaa, että “on ironista, kuinka nopeasti tämän sanominen on muuttunut skandaalista kliseeksi.” Putin on kuin Hitler, ja länsijohtajat ovat kuin Chambelaineja, kirjoittaa Kasparov. Neville Chamberlain oli Britannian pääministeri, joka harjoitti natseja kohtaan myöntyväisyyspolitiikka, eli antoi niiden valloittaa osia TÅ¡ekkoslovakiasta, luullen siten taanneen “rauhan meidän elinajaksemme.”

Kasparov ei näe länsijohtajien joukossa yhtään Churchillia. “Jos NATO-maat kieltäytyvät nyt lähettämästä Ukrainaan aseellista apua, kyseessä on jälleen yksi vihreä valo Putinille.” Myös pakotteilla on merkityksensä, ja Kasparovin mukaan niitä on kovennettava. “Kuten aina diktaattorien pysäyttämisessä, jokainen viivytys nostaa hintaa. Paras syy toimia Putinin pysäyttämiseksi tänään on brutaalin yksinkertainen: huomenna se on vaikeampaa.”

___
Yläkuva on otettu Krakovassa vuonna 2010, kolmen tunnin ajomatkan päässä Ukrainan rajalta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.