Maailman väestönkasvun taite näkyvissä

Ei syytä paniikkiin, vakuuttaa Tukholman lääketieteen yliopiston eli Karoliinisen instituutin kansainvälisen terveyden professori Hans Roslingin tähdittämä, maailman väestönkasvusta kertovan dokumentti.

Rosling on jo vuosia valistanut ja viihdyttänyt internetin käyttäjäkuntaa muutamien minuuttien silmiä avaavilla, tilastotieteitä uudella tavalla esittelevillä luennoillaan, ja tällä kertaa edessämme on täysipitkä dokumentti samasta aiheesta.

Maailman tilaa ja ihmiskunnan väestönkasvua tarkasteltaessa osalle ihmisiä iskee paniikki, ja osa ihmisistä eivät halua kuulla eikä ajatella koko asiaa. Onko meneillään kontrolloimaton väestönräjähdys, jonka loppua ei näy?

Maanviljelyksen keksimisen aikoihin, eli noin 10 000 vuotta sitten, maailmassa oli vai noin 10 miljoonaa ihmistä. Teollisen vallankumouksen alkaessa 1800-luvulla ihmisiä oli yksi miljardi. Kaksi miljardia tuli täyteen 1900-luvun alussa ja kolme miljardia 1960-luvulla. Tässä vaiheessa moni asiantuntija arveli, että maailma ei kestä enää enempää ihmisiä. Sittemmin maailman väestö on kasvanut seitsemään miljardiin.

Kasvu on ollut hurjaa, mutta taite on jo näköpiirissä. Alle viisitoistavuotiaiden lasten määrä on noussut kahteen miljardiin, mutta asiantuntijoiden mukaan kasvu on jo taittunut. Globaali syntyvyys on laskenut viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana viidestä kahteen ja puoleen. Syynä perhekokojen pienenemiseen on ennen kaikkea talouskasvu, kaupungistuminen ja perusterveydenhoidon paranemisen.

Tällä hetkellä, karkeasti pyöristettynä, Amerikan mantereilla, Euroopassa ja Afrikassa asuu kussakin miljardi ihmistä, ja Aasiassa neljä. Don’t Panic: The Truth About Population -dokumentissä esitetään ennuste, jonka mukaan näillä näkymin seuraavan neljänkymmenen vuoden kuluessa Afrikan väestö tullee kaksinkertaistumaan ja Aasian väestö kasvaa miljardilla. Vuosisadan loppuun mennessä Amerikkojen, Euroopan ja Aasian väestömäärä tulee pysymään samana, mutta Afrikan kaksinkertaistumaan uudestaan, niin että 2100-luvun alkaessa Afrikassa asuu neljä miljardia ihmistä, Aasiassa viisi, ja Euroopassa ja Amerikassa kummassakin yksi.

Yksitoista miljardia on tälle maapallolle monellakin mittarilla mitattuna liikaa. Haasteita tulee riittämään, ennen kaikkea ilmastonmuutoksen hillitsemisen suhteen. Tämä dokumentti auttaa hahmottamaan perusasiat: mistä väestönkasvu johtuu, miten se on kehittymässä, miten siihen voi vaikuttaa ja miten maailman ekologista jalanjälkeä pystytään pienentämään. Äärimmäisestä köyhyydestä nouseminen tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että ihmisille annetaan mahdollisuus koulutukseen, perusterveydenhoitoon, rokotteisiin, ehkäisyyn ja tiestöön. Kaikkein köyhimpien elämän helpottaminen ei siis ilmastonmuutosta tule ratkaisevasti pahentamaan. Katseet kääntyvät sen sijaan rikkaampien suuntaan. On keksittävä keinoja tavarankulutuksen, lihansyönnin ja matkustelun vähentämiseksi.

Jos näitä lukuja on vaikea hahmottaa, suosittelen lämpimästi katsomaan tämän dokumentin, tai ainakin Hans Roslingin aiempia, lyhyempiä luentopätkiä. Hän osaa tehdä tilastotieteestä viihdettä, ja maailman pelastamisesta taidetta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.