Viisi askelta kohti ubuntua

Viisi askelta kohti ubuntua

Ubuntu eli periaatteellinen väkivallattomuus on paitsi yhteiskunnallisen muutoksen mahdollistama voima, vaan myös elämäntapa, maailmankuva ja kulttuuri. Hiljattain julkaistussa kirjassaan The Nonviolence Handbook: A Guide for Practical Action emeritusprofessori Michael Nagler antaa lukijoilleen viisi vinkkiä, miten ottaa askeleita kohti tätä kulttuuria:

1) Vältä massamediaa. Valtamedian viihde, uutiset ja ennen kaikkea mainokset välittävät kuvaa ihmisestä muista erillisenä, alituiseen kilpailuun tuomittuna ja materiaalisista tavaroista onnellisuutta saavana olentona. Keskeisimpänä ongelmana on, että massamedia on väkivallan kyllästämää. “Lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että tämä väkivaltainen kuvasto siirtyy alitajuntaamme, vaikka olisimmekin tietoisella tasolla sen kanssa eri mieltä, ja tekee meistä selvästi väkivaltaisempia ja aggressiivisempia.”* Nagler huomauttaa, että kaupalliselle massamedialle on nykyisin onneksi runsaasti vaihtoehtoja.

2) Opiskele väkivallattomuutta. Opi tunnistamaan väkivallattomuuden voima siellä missä sitä käytetään. Tutustu väkivallattomuutta käsittelevään kirjallisuuteen, dokumenttielokuviin ja webbisivustoihin.

3) Harjoita hengellisyyttä. Meditaatio, jonka ei välttämättä tarvitse olla kytköksissä mihinkään uskontoon, on väkivallattomuuden harjoittajalle erittäin hyödyllinen (kuten kaikille muillekin). Se auttaa meitä ymmärtämään mitä syvimmiltään ihmisinä olemme. Väkivallattomuuden harjoittaminen vaatii itsekuria, ja hyvin monet väkivallattomuustoimijat ovat huomanneet meditaation, rukouksen tai jonkun muun hengellisen harjoituksen olleen suureksi hyödyksi.

4) Ole henkilökohtainen.
Juttele ihmisille joita kohtaat arjessasi, anna heille jakamattoman huomiosi. Soita tekstiviestin lähettämisen sijaan – tai mikä vielä parempaa – vieraile heidän luonaan. Käytä uutta teknologiaa yhdistämään ihmisiä eikä päinvastoin. Nämä äkkiseltään pieneltä tuntuvat tavat voivat muuttaa elämämme, kehittävät myötätuntoamme ja auttavat meitä näkemään kanssaihmistemme inhimillisyyden.

5) Löydä sinulle sopiva projekti ja aktivoidu. Miten sinä voisit toimia paremman maailman hyväksi? Missä maailma tarvitsee sinua eniten? Useat tutkimukset osoittavat, että aktiivinen toiminta lisää optimismia, kun taas passiivisuus lisää apatiaa ja pessimismiä.

* “Innumerable studies have shown that this violent imagery gets into our minds, even if we conciously disapprove, and makes as markedly more violent and aggressive.” (s. 19)

Käytän tässä jutussa ensimmäistä kertaa ubuntua synonyyminä periaatteelliselle väkivallattomuudelle. Katso myös kirjoitukseni “Ubuntusta synonyymi väkivallattomuudelle?

Kuva (cc): The Magic Touch by David Blackwell.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.