Ylelle mainoksia suuriin viihdetapahtumiin

Yle-mm

Oliko kesän urheilun huipputapahtuma, jalkapallon MM-kisat, suomalaisille yleisradioveronmaksajille hintansa väärti? Tähän kysymykseen on mahdoton vastata, sillä Ylen Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan kanssa tekemä sopimus lähetysoikeuksista on salainen. Keskisuomalaisen haastattelema Ylen tapahtumaoikeuksien päällikkö Robert Portman myöntää, että tämän ja muiden vastaavien urheiluspektaakkelien kohdalla kyse on todella suurista, ja yhä kasvavista summista. Yle ei ole valmis maksamaan niistä mitä tahansa, ja on menettänyt muun muassa jääkiekon MM-kisojen ja maastohiihdon maailmancupin oikeudet, Portman kertoo.

Ylen kotisivujen mukaan yhtiön tehtävänä on “tukea kansanvaltaa ja vahvistaa suomalaista kulttuuria sekä näyttää monipuolinen ja monikulttuurinen kuva maailmasta.” Lisäksi mainitaan, että kaikille suomalaisille tarjotaan “yhtäläiset mahdollisuudet saada tietoa, kokea elämyksiä, viihtyä sekä sivistää ja kehittää itseään.” Yleisradion tehtäviä säätelevässä laissa, kohdassa jossa kerrotaan mitä ohjelmatarjonnan tulee erityisesti kattaa, ei mainita urheilua sanallakaan. Kyseinen lainkohta ei toki myöskään poissulje kansainvälistä urheiluviihdettä, mutta ei se sitä erityisesti tuekaan.

Ainoa siihen edes etäisesti viittaava kohta on se, jossa kehotetaan tukemaan suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta. Sitä toki jalkapallon MM-kisat tekivät. Mutta oliko se kustannustehokasta rahojen käyttöä? Jonkinlaisen kuvan näidenkin kisojen hintalapusta antaa se, että Ylen 500 miljoonan euron vuosibudjetista urheiluun kuluu noin 50 miljoonaa. Edellä mainitut Ylen tehtävät huomioiden se on mielestäni aivan liikaa. Yle on oikeilla linjoilla luopuessaan toisinaan lähetysoikeuksista hinnan noustessa liian korkeaksi. Jos tämänkaltaisista kansainvälisistä superkalliista viihdespektaakkeista halutaan ehdottomasti pitää kiinni, olisi lakia syytä muuttaa niin, että se mahdollistaisi mainosten käyttöönoton tällaisten tapahtumien yhteydessä. Miksi rahoittaa näitä viihdespektaakkeleita vain verovaroin, kun kaupallistakin kiinnostusta rahoitukseen osallistumiseen mainosminuutteja vastaan taatusti löytyisi?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.