Tolstoin viimeiset päivät

The Last Station on katsomisen arvoinen elokuva venäläisen kirjailija Leo Tolstoin (1828-1910) viimeisitä päivistä. Ainakin tätä kirjoittaessa elokuva on katsottavissa myös kokonaisuudessaan YouTubesta.

Elokuvan saatesanojen mukaan “Tolstoi – Sodan ja rauhan ja Anna Kareninan kirjoittaja – oli aikansa arvostetuimpia kirjailijoita. Kirjoituksissaan hän kielsi yksityisomistuksen ja puhui väkivallattoman vastarinna puolesta. Jotkut pitivät häntä elävänä pyhimyksenä. Viimeisinä vuosinaan hän keskittyi doktriininsa levittämiseen ja perusti Vladimir Chertkovin kanssa maailmanlaajuisen tolstoilaisen liikkeen.”

Radikaalien prinsiippien ylöskirjaaminen on tunnetusti helpompaa kuin eläminen niiden mukaisesti. Tolstoille lihansyönnistä luopuminen, pasifismi ja yksinkertainen, päihteistä ja luksuksesta vapaa elämä eivät tuottaneet suurempia ongelmia, mutta omaisuudesta luopuminen sen sijaan aiheutti monenlaisia hankaluuksia. Keskeisenä syynä siihen oli hänen vaimonsa ja suurin osa lapsista, jotka olivat tottuneet ylelliseen elämään ja valmistautuneet perimään paitsi maallisen omaisuuden, myös kirjojen tekijänoikeuksista saatavat rikkaudet. Mutta mikään yksinkertaistava pyhimys – ahneet perilliset -asetelma tämä tarina ei missään tapauksessa ole, vaan kyseistä problematiikkaa tarkastellaan ihailtavalla realistisuudella, syvällisesti ja useista näkökulmista.

Elokuva syventyy Tolstoin ja hänen vaimonsa parisuhteeseen, perhe-elämään, rakkauteen ja kirjailijan ehdottomien elämänoppien mukana tuomiin haasteisiin. Viihdyttävintä on ympärillä hääräävien tolstoilaisten edesottamuksien seuraaminen: Tolstoin seuraajat kun esitetään tolstoilaisempina kuin Tolstoi itse, mikä lienee realistinen kuvaus sekin.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.