Aseviennistä ja lihansyönnistä

Oheisella videolla, 30 minuutin kohdalta alkaen, haastatellaan ystävääni, Loviisan Rauhanfoorumissa vuonna 2012 vieraillutta väkivallattomuusaktivisti- ja kouluttaja Martin Smedjebackaa. Hänet on tuomittu kolmesti vankilaan vientiin tarkoitettujen aseiden tuhoamisesta, ja tullaan lähiaikoina tuomitsemaan neljännen kerran.

Kyseisestä haastattelusta käy ilmi, että henkeä kohden laskettuna Ruotsi on Venäjän ja Israelin jälkeen maailman kolmanneksi suurin aseviejä. Smedjeback on aikaisemmissa kannanotoissaan tehnyt selväksi, ettei vastusta aseiden valmistamista puolustuskäyttöön, mutta hänen mielestään aseiden myyminen diktatuureille ja ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyviin maihin on vääryys, jonka estämisessä saa käyttää myös kansalaistottelemattomuuden keinoja. Smedjebackan mukaan kolmasosa Ruotsin aseviennistä suuntautuu ei-demokraattisiin maihin.

Haastattelu on toteutettu Visbyn saarella, jossa on parhaillaan meneillään suuri demokratiafestivaali, Almedalsveckan. Mukana on myös Ruotsin uusi arkkipiispa Antje Jackelén, joka on kutsunut ilmastonmuutosta ihmiskunnan historian suurimmaksi haasteeksi. Myös Smedjeback on paikalla torjumassa ilmastonmuutosta. Hän vaatii liharuuille haittaveroa, sillä lihateollisuus on hänen mukaansa yksi suurimmista ihmisen aikaansaamista kasvihuonekaasupäästöjen tuottajista. Myöhempänä haastattelussa hän lisää, että se on suurempi kuin autoilu ja lentäminen.

Yrittäessäni löytää vahvistusta hänen väitteilleen en ainakaan nopealla googlaamisella löytänyt selkeää ja luotettavaa listaa pahimmista ihmisten aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä. Useammassakin lähteessä teollisuus mainittiin pahinpana kasvihuonekaasujen tuottajana, liikenne toisena ja maatalous kokonaisuudessaan kolmantena. Mikä on lihateollisuuden paikka tällä listalla? Jos joku teistä löytää luotettavan lähteen, vinkatkaa ihmeessä.

Tässä New York Timesissa julkaistussa kirjoituksessa naudanlihan ja maitotuotteiden kulutuksen vähentämistä pidetään suositeltavana, vähäriskisenä ja tehokkaana keinona kasvihuonekaasujen vähentämisessä. Kirjoittaja on Chalmersin teknisen korkeakoulun yliassistentti Fredrik Hedenus. Artikkelissa todetaan muun muassa, että naudanlihasta saatu kilo proteiinia aiheuttaa 40 kertaa ememmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin pavuista saatu kilo proteiinia, ja 10 kertaa enemmän kuin kanasta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.