Piittaamattomuus reilun pelin säännöistä ei hyödytä ketään

Ylen sunnuntaina julkaisemasta uutisesta käy ilmi, että sekä Kiina että USA ovat vakoilleet YK:n päämajaa. Nämä toimijat ovat mitä ilmeisimmin nähneet maailmanpolitiikan omaa etuaan hinnalla millä hyvällä ajavien valtioiden anarkistisena pelikenttänä. Mutta jo tästä lyhyestäkin artikkelista käy ilmi, ettei tämmöinen toiminta pitkällä aikavälillä hyödytä omaa etua, sillä se (paljastuessaan, kuten nyt on käynyt) vahingoittaa vakavasti kyseisen maan suhteita vakoltuihin maihin.

Tulee mieleen toinen esimerkki historiasta: Brittiläiset virkamiehet vetivät aikoinaan Intian ja Pakistanin rajan suosien ystävävaltiotaan Intiaa. Yli kuudenkymmenen vuoden vihanpidon, epäluuloisuuden, sotien ja ydinasevarustelun jälkeen voi todeta, että rajan vetäminen reilusti (muslimienemmistöiset alueet Pakistanille ja hinduenemmistöiset alueet Intialle kuten oli sovittu) olisi ajanut huomattavasti tehokkaammin kaikkien osapuolten etua.

Kuva (cc): www.worldislandinfo.com.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.