Ihminen ja ilmasto

Ihminen ja ilmasto

Toisinaan tieteelliset tosiasiat uppoavat ihmisiin ja mediaan kovin hitaasti. Tätä tosiasiaa esilletuodakseen Al Goren tähdittämässä dokumentissä Epämiellyttävä totuus viitattiin Naomi Oreskesin tutkimukseen, jossa tutkittavana olleista 928 tieteellisestä artikkelista yksikään ei kyseenalaistanut ihmisen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.

Oreskesin tutkimusta on sittemmin kritisoitu muun muassa entisessä yliopistossani, mutta yksityiskohtien viilaaminen ei muuta itse pääasiaa: tiedemiesten yksimielisyys asiasta on mediaan verrattuna täysin omaa luokkaansa. Varsinkin Yhdysvaltalainen media pyrkii yhä antamaan “myös toiselle osapuolelle äänen kuuluviin.” Ikuisuuksiin tätä leikkiä ei kuitenkaan voi leikkiä. Jossain vaiheessa on vain myönnettävä, että maapallo on pyöreä, ja että tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää.

YK:n alaisen Hallitustenvälisen ilmastopaneeli ICPP:n tämänvuotisen raportin tiivistelmä on karua luettavaa. Raporttin laatineet yli 2 000 tiedemiestä ja asiantuntijaa julistavat ensinnäkin “ilman epäilyksen sijaa”, että ilmasto on todella lämpenemässä, merenpinnat nousemassa ja jäätiköt ja mannerjäät sulamassa aikaisempaa nopeammin. Ajalta, jolta lämpötilamittauksia on saatavilla, 15 lämpimintä vuotta on kaikki eletty viimeisten 20 vuoden aikana.

Tutkijat ovat nyt vakuuttuneita, että ne keskimääräiset nettovaikutukset, joita ilmastoon on kohdistunut vuodesta 1750 lähtien ihmisen toiminnan vuoksi, ovat olleet luonteeltaan lämpötilaa nostavia. Lämpeneminen johtuu ensisijaisesti fossiilisten polttoaineiden käytöstä, maataloudesta ja maankäytön muutoksista aiheutuvista kasvihuonekaasujen päästöistä.

Kasvihuonekaasujen tämänhetkiset pitoisuudet ylittävät selvästi kaikki arvot viimeisten 650 000 vuoden ajalta.

Alueelliset ilmastot ovat muuttumassa: on havaittu monia pitkän aikavälin muutoksia esim. arktisissa lämpötiloissa ja jääpeitteessä, sademäärissä, merten suolaisuudessa ja tuulioloissa.

Monet sään ääri-ilmiöt ovat muuttuneet: helleaallot, kuivuusjaksot ja rankkasateet ovat yleistyneet ja trooppiset myrskyt voimistuneet.

Raportin mukaan Jäämeri tulee tällä menolla olemaan sula vuonna 2050. Viime viikon tiistaina julkaistussa ilmastohistoriallisessa tutkimuksessa Jäämeren sulamisnopeus arvioitiin kolme kertaa nopeammaksi. Tämä tarkoittaisi Jäämeren olevan sulan vuoden lämpimämpänä aikana jo vuonna 2020.1 thought on “Ihminen ja ilmasto”

  • Hieno postaus! Karusta aiheesta, kyllä. Kiihkoton, informatiivinen ja monenlaisia ajatuksia herättävä. Tällaista lisää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.