Aika veitikka

Radovan Karadžić, Bosnian Serbitasavallan sodanaikainen presidentti, pidätettiin belgradilaisessa lähiöbussissa maanantaiaamuna 21.7.2008. Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälinen tuomioistuin oli antanut hänestä pidätysmääräyksen yksitoista vuotta aiemmin. Häntä syytetään muun muassa kansanmurhasta Sarajevon piirityksen ja Srebrenican verilöylyn aikana.

Laihduttamalla, kasvattamalla pitkät hiukset, viikset ja tuuhean parran ja käyttämällä paksusankaisia laseja hän oli onnistunut muuttamaan ulkonäkönsä täysin toiseksi. Luontainen harmaantuminen auttoi asiaa. Hän oli ottanut käyttöönsä Dragan Dabic -nimisen henkilön nimen ja henkilöllisyystodistuksen, muuttanut asumaan belgradilaiseen lähiöön ja työskenteli siellä New Age -parantajana. Hänen ulkonäkönsä herätti huomiota, minne ikinä hän menikään. Ihmiset eivät kuitenkaan osanneet yhdistää häntä sotarikolliseen, jonka kiinniottoon johtavasta vihjeestä oli luvattu viiden miljoonan Yhdysvaltain dollarin palkkio. Hänellä oli jopa tapana juoda punaviiniä lähiöbaarissa, jonka seinällä roikkui hänestä vuosikymmen aiemmin otettu kuva. Hän kävi seminaareissa, piti luentoja, kirjoitteli alan julkaisuihin, liittyi Punaisen Ristin jäseneksi ja loi kontakteja. Eräs hänet Dragan Dabicina tuntenut sanoi: ”Hän oli aina valmis auttamaan, mutta ei koskaan pyytänyt apua itselleen. Ei ainakaan minun kuulleni.” Menneisyytensä hän kuittasi kertomalla olevansa Amerikasta Serbiaan palannut paluumuuttaja.

Hänen pidätyksensä jälkeen media ryntäsi tietysti haastattelemaan “Dragan Dabicin” ystäviä ja kollegoja. Hän sai varauksettoman positiivista palautetta. Eräs tutkijalääkäri oli täysin vakuuttunut Dabicin parantajankyvyistä. Hän kertoi tutkineensa mikroskoopilla huonolaatuista spermaa, joka oli elävöitynyt silmin nähden Dabicin pidettyä käsiään sen ylä- ja alapuolella. Eräs Dabicin potilaana ollut pariskunta kertoi alle kouluikäisestä pojastaan, jolla oli ollut vakavia vaikeuksia kommunikoinnissa ulkomaailman kanssa. Dabic oli käynyt heidän luonaan säännöllisesti, ja vanhemmat olivat täysin vakuuttuneita, että tohtori Dabic oli parantanut heidän lapsensa.

Hänen uutisoitiin harjoittaneen uutta ammattiaan myös Itävallan Wienissä, mutta näin ei ilmeisesti ollut, vaan hänet oli sotkettu Itävallassa säännöllisesti työskentelevään serbialais-kroatialaiseen ihmeparantaja Peter Glumaciin. Glumacin ulkonäkö ja työnkuva muistuttaa suuresti ”Dragon Dabicin” ulkonäköä ja työnkuvaa, joten Peter Glumac syyttää Karadžićia identiteettinsä varastamisesta. Dragon Dabic puolestaan syyttää Karadžićia identiteettipapereidensa varastamisesta, ja Haagin kansainvälinen tuomioistuin puolestaan kansanmurhasta, sotarikoksista, YK-rauhanturvaajien ottamisesta panttivangeiksi ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Oikeudenkäynti on yhä kesken.

Kuva: Reuters/Handout.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.