Väkivallaton vastarinta

Vieraillessani joulun alla etelänaapurissamme Eestissä sattui hotellin televisiosta tulemaan useita väkivallattomasta vastarinnasta kertovia dokumenttejä. Pitkin päivää, ja vielä pitkin seuraavaakin päivää Ruotsin TV8 lähetti seitsemän lyhyttä dokumenttielokuvaa jotka kertoivat Intiasta 30 – 40 -luvulla, Tanskassa toisen maailmansodan aikana, Yhdysvalloista 60 -luvulla, Chilestä ja Puolasta -80 luvulla sekä Etelä-Afrikasta ja Eestistä 90 -luvulla.

Innostuin kun tajusin, kuinka yleistä tällainen toiminta on itse asiassa ollut. Mieleeni tuli heti lisää esimerkkejä: Suomessa sitä harrastettiin sortokausien aikana muun muassa kutsuntalakkojen merkeissä, Etelä-Arfikassa Mahatma Gandhin johdolla muutamia vuosia myöhemmin ajettaessa intialaisten siirtotyöläisten oikeuksia, Pohjois-Rhodesiassa, nykyisessä Sambiassa, 60-luvulla Cha Cha Cha -vallankumouksen merkeissä ja Tsekoslovakiassa vuonna 1968 Neuvostoliiton miehitystä vastuttaessa.

Otin tehtäväkseni koota asiasta luennon, mutta laiskana miehenä laitoin kuitenkin siviilipalvelusmiehet töihin. Ilmoitin epätavallisen suurilukuiselle erällä 2007/01, että koulutusjakson teemana olisi väkivallaton vastarinta. Parin suostuttelupuheenvuoron jälkeen sain koottua kolmisenkymmentä vapaaehtoista, jaoin heidät seitsemään ryhmään ja annoin tehtäväksi materiaalin etsimisen, esitelmän pitämisen ja suomenkielisen Wikipedian päivittämisen.

Tänään esitelmät on pidetty ja osa projektin tuloksista nostettu kaiken kansan nähtäville. Täydellinen se ei ole, mutta ei se taida olla Wikipedian ideakaan. Käykää siis lukemassa, ja jos paremmin tiedätte, niin myös lisäämässä ja korjaamassa.
2 thoughts on “Väkivallaton vastarinta”

 • Terve,

  Olen sivarissa koulutusjaksoilla istunut tunneillasi, mutta kynä ja paperi eivät ole kuuluneet varustukseeni. Voisitko laittaa listaa vähän hyväksikatsomistasi kirjoista jotka kertoisivat väkivallattomasta vastarinnasta ja muusta siihen liittyvästä?

  Kiitos.

 • Moi Henrik,

  Kiitos kysymästä, tässä pari keskeisintä:

  Michael N. Nagler 2001: The Search for a Nonviolent Future – A Promise of Peace for Ourselves, Our Families, and Our World

  Naglerin luennot YouTubessa, löytyy hakusanalla “PACS 164A: Introduction to Nonviolence”

  Naglerin perustama järjestö Metta Center For Nonviolence http://www.mettacenter.org/

  Peter Ackerman & Jack Duvall: A Force More Powerful – A Century of Nonviolent Conflict -kirja ja samanniminen tv-ohjelma & dvd, josta puhuin yllä.

  Gene Sharp: Väkivallattomuus, realistinen vaihtoehto (kirja-arvostelu http://www.timovirtala.net/archives/237

  Mahatma Gandhi; Oma elämäkerta (Kokemukseni totuuden kanssa)
  ISBN 951-95364-4-2, sidottu, kovakantinen, 410 sivua, 2003 Himalaya, 29 euroa.

  Mahatma Gandhi: Vapaudesta Hind swaraj

  Olavi Aula 1967: Gandhi ja väkivallattoman vastarinnan peruskuviot (tietysti Gandhista löytyy lukematon määrä uusia ja hyviä elämänkertoja, varsinkin englanniksi, mutta pidin tästä suomeksi kirjoitetusta vanhasta kirjasta todella paljon).

  Hyviä lukuhetkiä!

  timo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.