Taiji

taichi_0004.jpg

Osallistuin viikonloppuna Tikankolossa järjestetylle taiji -kurssille. Kyse on rauhallisesta, kokonaisvaltaisesta terveysliikunnasta, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Vaikka laji perustuu vanhoihin itsepuolustus- ja kamppailutaitoihin – mikä selittää oheisen kävelykengät jalassa riehuvan herran väkivaltaisuuden – laji on maallikon silmissä lähempänä tanssia, meditaatiota ja voimistelua kuin kamppailu-urheilua. Hitaita, pyöreitä ja pehmeitä liikkeitä toistetaan harmonisesti hengityksen tahdissa.

taichi_0001.jpg

Olen kuullut väitettävän, että taiji on maailman harrastetuin urheilumuoto. Kurssin opettaja oli samaa mieltä, mutta internetistä en löydä asialle vahvistusta. Lähde toisensa jälkeen antaa tämän tittelin jalkapallolle. Epäilemättä jalkapallo onkin maailman suosituin kilpaurheilu, mutta kuntourheilun puolella taijin puolesta puhuu kiinalaisten suuren lukumäärän lisäksi se, että lajia harrastavat muutkin kuin vain nuoret miehet. Mutta toisaalta tämä pätenee myös kävelyn kohdalla.

taichi_0002.jpg

Lista taijin terveysvaikutuksista on pitkä. Kunto, keskittyminen, ryhti ja verenkierto paranevat ja lihakset vahvistuvat, ilman että nivelet tai mitkään muutkaan kehon osat rasittuisivat. Hengitys on luonnollista ja säännöllistä, mikä edistää veren- ja muiden kehon nesteiden kiertoa. Tieteellisesti lajilla on todettu olevan parantava vaikutus muun muassa verenpainetautiin, vatsahaavaan, suoliston tulehduksiin, sydänvaivoihin, reumaan, selkä- ja nivelvaivoihin sekä migreeniin.

taichi_0006.jpg

Olennaista on keskittyminen ja rauhoittuminen. “Harjoitusten aikana on oltava keskittynyt, mutta kuitenkin tyyni. Tällä on rauhoittava vaikutus keskushermostoon, joka taas osaltaan vaikuttaa muiden kehon osien toimintaan.”

taichi_0003.jpg

Suosittelen. Kursseja vetää oman opettajani Leena Vilposen lisäksi esimerkiksi Helsingissä Mika Määttänen ja Anne Ahonen, joihin tutustuin aikoinani New Delhissä. Yllä esitetyt grafiikat ovat Edward Maiselin vuonna 1975 ilmestyneestä kirjasta Tai Chi – tie terveyteen. Voi kuitenkin olla, että mieluimin kannattaa kaivaa esille vaikka Tammen julkaiseman, Zhang Fangin vuonna 2005 suomennetun teoksen Taiji – 24 liikettä ja niiden sovellukset käytännössä. Yllä esitetyt tiedot ja lainaukset ovat tästä kirjasta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.