Pay Attention to Nonviolence: Julia Bacha on TED.com

Väkivalta vetää mediahuomiota puoleensa. Oheinen luento sisältää harkitsemisen arvoisen näkökulman kaikille uutistentekijöille, olivatpa he sitten ammattilaisia tai sunnuntaibloggaajia. Julia Bacha huomauttaa, että kinastelevat osapuolet maailman eri konflikteissa kilpailevat kansainvälisestä huomiosta. Usein juuri se on heidän tavoitteidensa onnistumisen kannalta ratkaisevan tärkeää. Bacha muistuttaa, että jo lapsikin toistaa herkimmin sitä käyttäytymismallia, jolla hän on parhaiten onnistunut herättämään huomiota. Tämä sama pätee myös moniin konfliktien osapuoliin eri puolilla maailmaa. Mitä enemmän kiinnitämme huomiota väkivaltaan, sen herkemmin siihen tartutaan. Mitä enemmän kiinnitämme huomiota väkivallattomiin metodeihin, sitä enemmän näitä projekteja vetävien ihmisten arvostus ja vaikutusvalta kasvaa.

Asiaa on syytä tarkastella myös kampanjan järjestäjän näkökulmasta. Mediahuomion saaminen on väkivallattoman kampanjan onnistumisen kannalta elintärkeää. Sitä on syytä huolellisesti suunnitella ja valmistella. Mohandas Gandhin tempauksista on syytä ottaa opiksi. Kun hän esimerkiksi halusi nostaa esille että Intian syrjäiset kyläläiset köyhtyvät kun Intian keskiluokka ostaa Britanniasta tehdasvalmistettuja vaatteita, hän ei tyytynyt sanomaan teoriaansa kuulijoilleen ja lehdistölle, vaan kehotti kuulijoitaan riisumaan brittiläiset tehdasvalmisteiset vaatteet yltään ja polttamaan ne. Tuhansista paidoista koostuneet roviot saivat huomiota ympäri maailmaa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.