Out of Gas

New York Taxi & Pedestrians

(Ote matkapäiväkirjasta USA: 2006/08)

Matkalukemiseksi kahdentoista tunnin automatkalle Länsi-Virginian Charlestonista Yhdysvaltojen pienimmän osavaltion Rhode Islandin Point Judithiin nappasin David Goodsteinin kirjan Out of Gas – The End of the Age of Oil.

Goodstein ei juurikaan peräänkuuluta vähemmän luonnonvaroja kuluttavaan elämäntyyliin siirtymistä tai edes tuhlauksesta luopumista, vaan hänen missionsa tuntuu olevan nykyisenkaltaisen länsimaisen elämäntyylin säilyttäminen.

Fossiilisilla polttoaineilla se ei niiden uusiutumattomuuden takia onnistu. Hieman kärjistäen voisi sanoa, että Goodstein näkee edessä olevan kaksi synkkää vaihtoehtoa: öljyn kysyntä kasvaa, koska aasialaiset rikastuvat ja alkavat kuluttaa kuin länsimaiset. Tai sitten öljyn kysyntä kasvaa, koska aasialaisten määrä moninkertaistuu. Synkyys on perusteltua, sillä tilastojen valossa väestöräjähdystä kun ei tunnu pysäyttävän mikään muu kuin rikastuminen.

Goodstein huomauttaa, että ongelmat eivät suinkaan ala siinä vaiheessa kun öljystä on pumpattu viimeinen pisara, vaan kun öljystä on porattu puolet, sillä silloin hupeneva tuotanto ja heikkenevä laatu kohtaa kasvavan kysynnän. Tämä Hubbertin tuotantohuipuksi nimetty käänne tulee aiheuttamaan käsistä karkaavan hinnannousun.

Korvaavan energialähteen kehittäminen, tuotanto ja jakelu vaativat niin suuria investointeja, että Goodstein ei usko, että markkinoille ehtisi tulla “automaattisesti” korvaavia energiamuotoja.

Goodstein väittää, että tällä hetkellä OPEC -maat pitävät öljyn hintaa keinotekoisesti alhaalla ollakseen häiritsemättä alituisesti kasvavaa kysyntää ja estääkseen investointeja vaihtoehtoisiin energianlähteisiin. Yhdysvaltojen johto jakaa tämän tavoitteen, sillä he pelkäävät äänestäjien rankaisevan heitä korkeasta öljyn hinnasta.

Goodstein näkee ydin- ja aurinkovoimassa valtavia potentiaaleja, ja akkuteknologiaan yhdistettynä näillä energianlähteillä voi ratkaista myös liikenteen energiatarpeet.

Suuria teknisiä ongelmia on kieltämättä yhä ratkaisematta, mutta keskeisimmät tieteelliset periaatteet on jo ymmärretty. Teknisten ongelmien ratkaisemisessa ihmiskunta on aina ollut hyvä.

Yhdeksänkymmentä prosenttia orgaanisista kemikaaleista joita käytämme – lääkkeistä, maatalouskemikaaleista, muoveista – on tehty öljystä. Goodstein huomauttaa, että öljylle on parempaakin käyttöä kuin sen polttaminen savuna ilmaan.

Näin luin ja matkustin maassa, jossa bensa on halvempaa kuin Coca-Cola ja jossa päästetään ilmaan 25% maailman kasvihuonekaasuista. Mutta jotain hyvääkin: tällä kertaa matkustimme hybrid -autolla, jossa on polttomoottorin lisäksi hitaaseen ajoon käytettävä sähkömoottori, joka latautuu jarrutuksesta ja tyhjäkäynnistä saadulla energialla. Tavallisissa autoissahan esimerkiksi jarrutusenergia tuhlaantuu lämmöksi muuttumalla. Helsingin sanomien mukaan tällaiset autot säästävät 30 – 50 % polttoaineesta tavallisiin autoihin verrattuna.

032647.jpg

David Goodstein
Outo of Gas – The End of the Age of Oil
February 2005
paperback
ISBN 0-393-32647-0Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.