Sarajevo 22.11.2009

Mirza
Mirza Huntic galleriansa edustalla.

Kuvataiteilija Mirza Hunticin mukaan parasta Sarajevossa on charmi. ”Ihmiset tulevat yleensä takaisin. Heidän on vaikea unohtaa Sarajevoa, sen ihmisiä ja luontoa.”

Hän on syntynyt Sarajevossa ja asunut koko elämänsä samassa, puuseppä-isänsä rakentamassa talossa. Nuorena hän matkusteli paljon, mutta nykyisin hän ei halua joutua viisuminhakuprosessin ja mahdollisen kielteisen päätöksen nöyryyttämäksi.

Mirza on toiminut taiteilijana kolmekymmentä vuotta. Hänestä tuli taitelija erään ystävyssuhteen kautta. Ystävä sattui olemaan Mersaid Berber, yksi Jugoslavian kuuluisimmista kuvataiteilijoista. He alkoivat työskennellä yhdessä. Mersaid maalasi, Mirza teki raameja.

”Seitsemänkymmentä- ja kahdeksankymmentäluku olivat parasta aikaa ikinä. Kaikki oli organisoidumpaa. Jugoslavia oli iso maa, valtava instituutio.” Kun kysyn uskonnon ja mielipiteenvapaudesta, Mirza vakuuttaa, että jokainen sai mennä kirkkoon tai moskeijaan miten halusi.

”Isäni ei pitänyt ajasta sodan jälkeen. Mutta se on hänen tarinansa. Voi olla että jotkut joutuivat vaikeuksiin, ei ollut täydellistä ilmaisunvapautta. Nykyisin sitä on ehkä liikaakin. Kaikki saavat sanoa mitä haluavat, mutta kukaan ei joudu sanomisistaan vastuuseen.”

”Silloin meillä myös oli matkustusvapaus, toisin kuin nykyään. Muut kommunistiset maat ihailivat Jugoslaviaa.”

Kun Jugoslavia hajosi ja sota alkoi, ystävysten tiet erosivat. Mersaid muutti Kroatiaan ja Mirza jäi Sarajevoon. Nykyisin hän on naimisissa amerikkalaisen naisen kanssa, eikä haikeista puheistaan huolimatta haluaisi Titon aikoja takaisin. ”Se oli historiaa, en halua sitä enää takaisin.”

Mirza2
Mirza Hunticin työhuone.

Myös Mirzan vaimo on taiteilija. Taloudellisen tilanteen huomioonottaen he menestyvät hyvin työssään, gallerianpidossa ja maalauksiensa myynnissä. Mirza tekee kahdenlaista taidetta, kaupallista ja abstraktia.

Mirzan mukaan Sarajevossa on aina ollut paljon vahvoja yksilöitä ja taiteilijoita. Sodan jälkeen jälleen uusi sukupolvi on noussut esille ja uusia muusikoita, kuvataitelijoita, näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä on ilmaantunut.

Tulevaisuudelta Mirza odottaa EU-aikaa, hän uskoo että EU ja Nato -jäsenyydet tulevat ratkaisemaan ja ehkäisemään ongelmia.

Mirzan mielestä Bosnia Hertsegovinan pitäisi luopua kaksoisvaltiojärjestelmästä mahdollisimman nopeasti. Hän ei kuitenkaan usko sen tapahtuvan lähiaikoina. ”Poliitikot ovat manipuloimisen mestareita. He laittavat ihmiset vihaamaan toisiaan.”

Syy maan ongelmiin ei Mirzan mielestä ole yksinomaan bosnialaisten, vaan myös kansainvälisten järjestöjen puuttumisessa on omat ongelmansa.

”He vaativat, että paikallisten pitäisi tehdä asiat paremmin. Kuitenkin monet sellaiset asiat, joihin he eivät ole sotkeutuneet, toimivat paremmin kuin ne, jotka he ovat sanelleet. Posti esimerkiksi toimii vallan mainiosti, kuten myös kaupungin siivous.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.