Sarajevo 21.11.2009

php6ZnrKIPM
Nera Drkic talossaan, jonka seinillä näkyy yhä sodan jäljet.

Neran Drkicin mielestä oli paha virhe jäädä Sarajevoon sodan ajaksi. Erityisesti lapsille se oli liian kova kokemus. ”Kolme vuotta elimme kellarissa kuin eläimet. Siellä majaili alueen muitakin asukkaita ja pakolaisia, pahimmillaan yli kolmekymmentä henkilöä.”

Joinakin päivinä, kun ulkoa ei kuulunut paljoa ammuskelua, he nousivat päivisin asuntoonsa. Kolmeen vuoteen hän ei poistunut talostaan, vaan hänen miehensä hoiti kaikki tarpeelliset asiat, kuten ruuan ja veden hakemisen. Toisin kuin hänen naapurinsa, hän ei uskaltanut päästää lapsiaan ulos leikkimään edes rauhallisimpina aikoina.

Kellariin majoittuneiden joukossa oli myös lapsia, ja kun sota jatkui kuukausitolkulla, alettiin siellä pitää myös jonkinlaista koulua. Se antoi lapsille jotain muuta ajateltavaa.

He eivät paenneet ennen sotaa, koska Nera ei uskonut sodan syttymiseen. Tämä on rauhallinen maa, ei täällä sodita, hän kertoi ennen sotaa ajatelleensa.

Sodan alettua he olisivat voineet paeta tunnelin läpi, mutta hän katsoi että kahden pienen lapsen kanssa se olisi ollut liian iso riski. Ei pelkästään tunnelia pitkin kulkeminen, vaan myös tunnelille matkustaminen. Tunneliin päästäkseen olisi pitänyt matkustaa kaupungin laidalle, jonka jälkeen olisi pitänyt edetä selkä kyyryssä pitkin hengenvaarallisia juoksuhautoja.

Nera on syntynyt Sarajevossa, mutta muutti perheensä kanssa kymmenvuotiaana Australiaan. Heti aikuistuttuaan hän palasi synnyinkaupunkiinsa. Hänen vanhempansa eivät siitä pitäneet, sillä he olivat muuttaneet Australiaan nimen omaan taatakseen lapsilleen paremman tulevaisuuden.

Parasta Sarajevossa on Neran mielestä elämä. Sarajevo on paikka, jossa kulttuurit kohtaavat. Hän ei usko että turistit pystyvät kokemaan asian kahdessa tai kolmessa päivässä. Turisteja hän näkee paljon, sillä koti-isoäitinä toimimisen lisäksi hän pyörittää Kod Keme -majataloa. Myös samassa talossa oleva hotelli on perheen omistuksessa.

”Minä elän hyvin, minulla ei ole ongelmia. Mutta en ymmärrä miten muut tulevat toimeen. Puolet väestöstä on työttömänä. Hinnat nousevat koko ajan, monilla ihmisillä on jo nyt vaikeuksia maksaa ruokansa.”

Etniset jännitteet ovat Neran mielestä poliitikkojen luoma ongelma. “Ei ihmiset oikeasti toisiaan vihaa. Poliitikot saavat aikaan nämä jännitteet. Myös sota oli tekemällä tehty.” Mahiran mielestä poliitikot yhä pitävät yllä jännitteitä, koska se on tekosyy olla tekemättä muita asioita. Kaupungin uudelleenrakentaminen esimerkiksi olisi Neran mielestä voinut tapahtua paljon nopeamminkin.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.