Sarajevo 12.11.2009

pari2

Istun lähiöbaarissa kaupungin halkovan Miljacka –joen eteläpuolella kirjoituksiini syventyneenä. Sulkemisaika (klo 21!) lähestyy ja miehet baaritiskillä laulavat kaihoisia bosnialaisia lauluja. Kyse ei ole mistään juoppojen hoilauksesta, vaan korkeatasoisesta kuorolaulusta, ainakin minun korvaani.

Junassa Emina kysyi, mitä eroa on suomalaisilla ja ruotsalaisilla. Sanoin suomalaisten olevan suorempia ja päättäväisempiä, että ruotsalaiset hakevat kompromisseja pitempään ja vatvovat päätöksiään rasittavuuteen asti. Hän oli samaa mieltä. Lisäksi sanoin ruotsalaisten olevan avoimempia ja sosiaalisempia, mutta sitä Emina ei uskonut.

”Eihän ruotsalaisia epäsosiaalisempia voi olla olemassakaan! Kahviloissakin he istuvat yksin kannettaviin tietokoneisiinsa syventyneenä tai kirjoittamassa kännykällä tekstiviestejä. Bosniassa kukaan ei koskaan mene kahvilaan yksin. Sinne mennään viettämään aikaa ystävien kanssa.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.