MysticBall

Jos otsikkoon olisi mahtunut, olisin lisännyt siihen vielä kuntoilun ja yhteenkuuluvaisuuden. Kenties jopa perheyhteyden, niin intensiivinen rakkaussuhde Mystic Ball -dokumenttielokuvan tekijä Greg Hamiltonilla on burmalaiseen chinlone -urheiluun. Vai pitäisikö sitä kutsua tanssiksi, meditaatioksi, kuntoiluksi… en tiedä.

Tylysti sanottuna kyse on pallon potkimisesta ringissä. Pompotellaan palloa jaloilla ja päällä, yritetään pitää se ilmassa yksin, kaksin tai ryhmässä. Hamilton saa sen kuintenkin kuulostamaan joltain elämää suuremmalta. “The spirit of give and take that breeds happiness is the foundation on which the game of chinlone rests.”, kerrotaan elokuvan alkusanoissa.

Joukkueversiossa on kuusi pelaajaa, jotka tavoittelevat kauneutta, onnistumisen elämyksiä, liikkumisen iloa ja niin intensiivistä keskittymistä, että joukkue tuntee olevansa kuin yksi toimija. Elokuvan ohjannut Hamilton on itse lajin aktiivinen harrastaja, ja niin hän kuin hänen haastateltavansa puhuvat toistuvasti jostain transsinkaltaisesta, lähes hengellisestä elämyksestä, jonka pelaaminen saa aikaan.

Suosituilla Chinlone -festivaaleilla esiintyy useita joukkueita, mutta edes siellä joukkueet eivät kilpaile toisiaan vastaan, vaan pyrkivät parhaaseen suoritukseen vain näyttämisen ja pelaamisen ilosta. Yleisöä viihdyttää selostaja ja livemusiikki, ja omia suosikkepelaajia voi palkita rahalahjoituksin.

img5

Lajin juuret ulottuvat tuhansien vuosien taakse burmalaisille pihoille, kaduille ja toreille. Kyse on burman suorituimmasta liikuntamuodosta, jota ei juurikaan tunneta maan ulkopuolella. Peli sopii kaikenikäisille, dokumentissä sitä pelaavat niin lapset kuin yli kahdeksankymppisetkin. Useissa joukkueissa oli sekä miehiä että naisia.

On eräänlainen saavutus tehdä puolentoistatunnin burmalaista kulttuuria käsittelevä dokumentti mainitsematta sotilasjunttaa edes sivulauseessa. Mutta ehkä parempi näin, sillä mikä sen tärkeämpää kuin vuorovaikutteisuus, toisten tukeminen, elämisen ilo ja ystävyys, the spirit of give and take.

Vuosikymmeinä eristyksissä olleella burmalaisella kulttuurilla on valtavasti annettavaa maailmalle, chinlone -peli ja sen filosofia on siitä vain yksi esimerkki. Matkustakaa Burmaan! Suomessa vaikuttava Burma-aktivisti ja hyvä ystäväni Ko Ko Thett huomautti viime viikolla Kuopiossa, että sotilasjuntta saa tulonsa huumebisneksestä ja maakaasun myymisestä Kiinaan ja Intiaan, eikä turismista saatavat tulot heiluta heidän asemaansa suuntaan eikä toiseen.

Jos mahdollista, alla oleva traileri kannattaa katsoa korkealaatuisena HQ -versiona. Kuvat ovat elokuvan kotisivulta.