Kolme viisasta?

132.jpg

Paavi Johannes Paavali II oli vakavia skitsofrenian oireita. Hän matkusti saattueensa kanssa vuoristotiellä ja tunsi olonsa oudoksi. Korkealla vuorenrinteellä hän näki tien siirtyvän ja ajautuvan suoraan päin kalliota. Tie siirtyi edelleen, ja johti nyt suoraan kallionkielekkeeltä alas. Kuolemaa enteillen asfaltin viimeiset sentit olivat veren tahraamia. Paavi lensi rotkoon ilman autoa, leijui hitaasti ilmassa kokonaisen voltin matkalla kohti varmaa kuolemaa. Toisaalta hän oli yhä kuilun reunalla, tuijotti tyhjyyteen ilmeettömästi kuola suupielistä valuen. Hän ei reagoinut hänen ympärillään olevien huolestuneiden ihmisten kommunikaatioyrityksiin.

Alhaalla kaupungissa Mahatma Gandhi käveli väkijoukossa juuri sellaisena kuin hänet muistamme: valkoiseen kaapuun pukeutuneena, kepin kanssa, iloisena, ystävällisenä ja pyhyyttä, väkivallattomuutta ja rakkautta säteillen. Paikalla oli muitakin tärkeitä henkilöitä, joten hän ei ollut huomion keskipisteenä. Väkijoukon hälinää hyväksi käyttäen hän hän veti kaapunsa alta tikarin ja puukotti sillä lähellä olevaa henkilöä tappavasti kylkeen. Hän laittoi tikarin takaisin piiloon, eikä kukaan huomannut veritekoa.

Viereisessä autossa Tähtien Sota -elokuvista tuttu Joda istui limusiinin takapenkillä hypistellen sylissään irtonaista ihmisenpäätä. Huppunsa takana hän hymyili salamyhkäisesti kuin mafiapomo. Hän oli menettänyt kuulonsa, mutta pystyi kuulemaan sylissään olevan pään avulla. Juuri siksi hän oli niin salamyhkäinen.4 thoughts on “Kolme viisasta?”

  • En minäkään. Kyseessä oli uni, jonka näin viime yöna.

    Absurdia, brutaalia ja käsittämätöntä, mutta kuitenkin jollain kummallisella tavalla kaunista.

    Kaunista ennen kaikkea räikeiden vastakohtaisuuksiensa vuoksi: paavi, jolla on valtaa, oli poissaoleva. Gandhi, väkivallattomuuden, avoimuuden ja rehellisyyden symboli, suoritti salaa väkivallanteon. Isokorvainen ja viisas hahmo oli puolestaan menettanyt sekä kuulonsa etta myotätuntonsa.

  • Terapiassa ollaan kiinnostuneita unimaailmasta ja unennäkijän omista tulkinnoista. Usein uniin liittynee myös pelkoja tai toiveita. Koska tämä oli uskontoon liittyvä uni niin todettakoon, että itämailla nähtiin, että Jumala ilmoittaa jotain unien kautta tai varoittaa jostakin synnistä tai pahasta. Tietääkseni islamin uskossa opetetaan, että hyvistä unista tulisi kiittää Allahia, pahoista unista taas ei tulisi puhua kenellekään ja ihmisen tulisi hakea Allahilta turvaa Saatanaa vastaan nähdessään pahan unen. Uusi testamentti puhuu hyvin vähän unista, Sana kun tuli Jeesuksen kautta.

  • Äkkiseltään ajateltuna unien tulkintoihin pohjautuva terapia kuulostaa parannuskeinolta, joka on kovin hataralla pohjalla. Unista kun jää mieleen vain murto-osa, ja niistä jotka muistaa, vain harvat yksityiskohdat, ja nekin saattaa mennä väärin.

    Mutta jos terapeutti, kuten kirjoitit, ei kuuntelekaan pelkästään unta, vaan myös ja ehkä jopa ennen kaikkea, unennäkijän tulkintaa unestaan, onnistumis ja ymmärtämismahdollisuudet lienevät paremmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.