Mieti sitä

Gandhi_Allahabad_1931.jpg
Gandhi Allahabadissa vuonna 1931. PD.

Uuden Suomen blogikommenteissa Mertsi Lanki tunnustautuu Gandhi-faniksi ja kysyy eilisen kirjoitukseni johdosta, miten ahimsaa voitaisiin aktiivisesti käyttää tämän päivän Suomessa.

Vastasin, että keinoja ja tarvetta tähän on loputtomasti. Ensimmäinen ja tärkein olisi kohteliaisuus ja totuudessa pysyminen. Jos tavoitteena on yhteinen hyvä, päämäärän saavuttamiseksi ei tarvita liioittelua, vääristelyä eikä ympäripyöreyksiä, faktoissa pysyminen riittää.

Tässä esimerkkinä otteita Gandhin Intian varakuninkaalle Lordi Irwinille 2.3.1930 kirjoittamasta kirjeestä. Vasta liitettyäni tekstin vastaukseen huomasin, että tänään on kirjeen vuosipäivä.

Rakas ystävä,

En voi vahingoittaa tahallisesti ketään enkä mikään mikä elää – kaikkein vähiten lähimmäistäni – en, vaikka he syyllistyisivät mitä suurimpaan vääryyteen minua ja omiani kohtaan. Tästä syystä – vaikka olenkin sitä mieltä, että Britannian hallinta on [Intialle] kirous – aikomukseni ei ole vahingoittaa ainuttakaan englantilaista eikä hänen laillisia intressiään Intiassa. […]

Keskiverto Intialainen tienaa 2 annaa päivässä, Britannian pääministeri 180 rupiaa, varakuningas 700 rupiaa päivässä. Toisin sanoen Britannian pääministeri tienaa 90 kertaa enemmän kuin keskiverto britti, mutta varakuningas saa yli 5 000 kertaa enemmän kuin keskiverto intialainen.

Pyydän anteeksi, että otin näin henkilökohtaisen esimerkin tuodakseni esille kipeän totuuden. Polvillani pyydän sinua miettimään tätä ilmiötä.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.