Rangoon_111.jpg

Burman riisitilanne on tällä hetkellä hyvä, kertoi burmalaissyntyinen helsinkiläisopiskelija U Ko Ko Thett kirjakauppa Arkadiassa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa eilen. Paitsi riisin, myös muiden elintarvikkeiden hinnat ovat parhaillaan laskussa riisinviennin tyrehdyttyä. Kuluttajat ovat tyytyväisiä, mutta maanviljijöitä tilanne huolestuttaa. Tilanne ei välttämättä kestä pitkään.

Keskustelutilaisuuden pääaihe oli kulttuuri. U Ko Ko Thett aloitti puheenvuoronsa kertomalla nimistä, siitä kuinka sanat “Burma” ja “Myanmar” ovat oikeastaan sama sana, toinen on vain kirjoitettu muoto ja toinen sanottu. Poliittiseksi asia nousi vasta 1990-luvulla, kun sotilasjuntta muutti maan englanninkielisen nimen Myanmariksi demokraattisesti valitulta parlamentilta lupaa kysymättä.

Burmassa ei ole käytössä sukunimiä, vaan jokaisen nimi on ainutlaatuinen. Ko’n oman nimen alkuäänteestä voi päätellä hänen syntyneen maanantaina. “Ko” tarkoittaa veljeä ja “Thett” elämää. “U” puolestaan tarkoittaa setää, ja se lisätään miehen nimen eteen vasta hänen saavutettuaan tietyn iän. Myös “Daw” esimerkiksi Aung San Suu Kyin nimen edessä on kunnioitusta osoittava etuliite.

Ko Ko kertoi, että brittiläisen kolonialismin aika (1886-1948) Burmassa kesti vain kuutisenkymmentä vuotta, joten brittiläiset kulttuurivaikutukset jäivät verrattain pieniksi. Burmalaisen monarkian he kuitenkin tuhosivat lopullisesti, millä saattoi olla oma vaikutuksensa autoritatiivisen sotilasjuntan valtaannousussa vuonna 1962.

Ko korosti Burmalaisen kulttuurin kirjavuutta ja sanoi joutuneensa elämään läpi useita kulttuurishokkia asuessaan eri puolilla Burmaa.

“Totuus on Burmassa suhteellista”, hän sanoi ja viittasi sillä lähinnä buddhalaisen ja animistisen nat-palvonnan yhteiseloon. Ko’n lapsuudenkotona oli sekä buddhalainen että nat-alttarit, ensinmainittu hiukan korkeammalla suurempaa kunnioitusta osoittaen.

Yllättäen Ko suorastaan kehoitti matkustamaan Burmaan. Hän kertoi turistiboikotin taustoja, kuinka boikotti alkoi vuonna 1996 sotilasjuntan julistettua turismikampanjan saadakseen ulkomaista valuuttaa. Daw Aung San Suu Kyi kehoitti turisteja boikotoimaan tätä kampanjaa. U Ko Ko pitää kuitenkin tärkeää, että mahdolliset reppumatkaajat ja turistit ottavat tarkasti selvää maan tilanteesta, ja pyrkivät tukemaan mahdollisimman paljon yksityisiä perheyrityksiä ja mahdollisimman vähän sotilasjuntan omistamia tai siihen kytköksissä olevia firmoja.

burma 500px.jpeg

(Yllä oleva kuva sekä valokuvanäyttelyn kuvat on otettu Burman pääkaupungissa Rangoonissa syksyllä 2005. Laajempi kuvaus matkasta löytyy lokakuun 2005 matkapäiväkirjasta.)