Bible_500px.jpg
Raamatun mukaan ympärileikkaus on Abrahamin ja hänen jälkeläistensä Jumalan kanssa solmitun liiton merkki. Koraanissa ympärileikkausta ei mainita. Kuva: Wikipedia.

Facebookin Sosiaalisessa vaalikoneessa ollut poikien ympärileikkausta koskenut kysymys pysähdytti:

Tulisiko poikien ympärileikkauksia uskonnollisista syistä tehdä kunnallisessa terveydenhoidossa?

Kysymys on vaikea, koska vastakkain joutuu kaksi arvoa, joita kumpaakin haluaisin kunnioittaa: toisaalta yksilön oikeus päättää omasta kehostaan, toisaalta ryhmän oikeus omiin kulttuuris-uskonnollisiin tapoihinsa.

Kannanmuodostustani helpotti professori Esko Länsimiehen Lääkärilehdessä julkaistu perusteellinen artikkeli. Mikäli tavan kulttuurishistorialliset taustat ja lääketieteelliset argumentit kiinnostavat, kannattaa käydä lukemassa: Näkökulmia poikien ympärileikkaukseen.

Ensinnäkin asiaa ei saa ajatella vain Suomen muslimimaahanmuuttajia koskevana erilliskysymyksenä. Kyseessä on maailman eniten tehty leikkaus. Terveiden poikien rituaalisia ja rutiinimaisia ympärileikkauksia tehdään maailmassa vuosittain 10-15 miljoonaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suurin osa miehistä on ympärileikattuja, ja viranomaiset lopettivat vasta muutama vuosi sitten ympärileikkauksen suosittelemisen.

Poikien ympärileikkaamista harjoittavat niin juutalaiset, muslimit kuin kristitytkin vedoten uskonnollisiin, kulttuurisiin ja lääketieteellisiin syihin. Juutalaiset ja muslimit vetoavat lähinnä ensimmäiseen, kristityt lähinnä kahteen jälkimmäiseen. Nykytietämyksen mukaan operaatiolle ei ole lääketieteellisiä perusteita.

Mielestäni ympärileikkauksia ei tulisi suorittaa julkisissa terveyskeskuksissa. Toisaalta niiden kieltäminen asian yleisyyden takia ei myöskään olisi järkevää. Puoskaroinnin sen sijaan voi kieltää, ja mikäli nykylaki ei tätä vielä määrittele, kannattaisin lakia, jonka mukaan kyseisen operaation saa suorittaa vain tietyn koulutuksen saanut henkilö.

Terveyskeskuksissa vastattaisiin kysymyksiin, annettaisiin tietoa ja – mikäli perhe yhä haluaisi ympärileikkausta pojalleen – ohjattaisiin yksityisen asiantuntijan luokse.